Merkel: I dalje važi ponuda Ukrajini

"Juče smo saznali da je Ukrajina sklopila vrijedan ugovor sa Rusijom. Raspitaćemo se o tome i pomno ćemo pratiti stanje", rekla je Merkelova
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2013. 12:56h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da "žali" zbog odluke Janukoviča da odustane od potpisivanja Sporazuma s EU, i dodala da ta ponuda i dalje stoji.

"Žalim zbog odluke predsjednika Janukoviča da ne potpiše sporazum sa EU, odnosno da ga ne potpiše za sada", rekla je Merkelova u svojoj prvoj vladinoj deklaraciji u Bundestagu, a prenijela je agencija AFP.

"Ponuda je, međutim, i dalje na stolu", istakla je njemačka kancelarka i dodala da će EU pomno motriti na dogovor sklopljen juče između Ukrajine i Rusije, prema kojem će Rusija otkupiti ukrajinske obveznice u vrijednosti od 15 milijardi dolara i smanjiti cijenu gasa za trećinu.

"Juče smo saznali da je Ukrajina sklopila vrijedan ugovor sa Rusijom. Raspitaćemo se o tome i pomno ćemo pratiti stanje", rekla je Merkelova.

Ona je ponovo apelovala na okončanje situacije "ili, ili", istakavši da nije u redu da "zemlja koja se nalazi između Rusije i EU" mora da donosi odluke koje se "uvijek shvataju kao odluka za jedne ili za druge".

Merkelova je, takođe, apelovala na zvanični Kijev da garantuje "razumne uslove za demonstrante", koji već više od tri nedjelje protestuju u ukrajinskoj prijestonici protiv odluke Janukoviča da okrene leđa EU.

Bonus video: