Enda Keni: Irska konačno izašla iz krize

"Prije tri godine svake nedjelje nestajalo je 1.600 radnih mjesta. Sada, svake nedjelje nastane 1.000 novih radnih mjesta"
0 komentar(a)
Enda Keni, Foto: Beta/AP
Enda Keni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.12.2013. 10:15h

Irski premijer Enda Keni obraćanjem naciji označio je kraj programa ekonomskog spasavanja te zemlje koja je, po njegovim riječima, povratila "svoje dobro ime i svoj kredibiltet", prenijela je televizijska mreža Bi BI Si.

On je upozorio da tu zemlju očekuje još teških ekonomskih odluka, sa novim srednjoročnim ekonomskim planom koji bi trebalo da bude usvojen ove nedjelje.

On je obećao da stabilnost Irske "nikada više neće biti ugrožena spekulacijama i pohlepom" i da će stvaranje novih radnih mjesta biti u središtu ekonomskog plana čije se usvajanje očekuje ove nedjelje.

"Prije tri godine svake nedjelje nestajalo je 1.600 radnih mjesta. Sada, svake nedjelje nastane 1.000 novih radnih mjesta. To je napredak, ali moramo raditi na njemu", zaključio je irski premijer.

Irska je prva zemlja evrozone koja je ispunila kreditni dogovor sproveden uz pomoć međunarodne grupe zajmodavaca poznate kao Trojka što se odnosi na Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.

Irska je spašena trogodišnjim kreditnim paketom vrijednim 85 milijardi eura, nakon što se suočila sa bankrotom jer je pozajmljivanje na finansijskim tržištima postalo preskupo. Sada je ponovo u mogućnosti da podiže novac na tržištima kapitala jednako kao i druge zemlje.

Tokom trogodišnjeg perioda Trojka je imala značajnu kontrolu nad irskom politikom i usmjeravanjem irske ekonomije. U zamjenu za spasilački paket, Trojka je insistirala na povećanju poreza, strukturnim reformama i prodaji državne imovine, pri čemu je na svaka tri mjeseca provjeravan napredak Irske.

Bonus video: