Veto

Holandija koči Tiranu

EU na predstojećem samitu neće moći da dodijeli status kandidata Albaniji
2 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Rojters
Mark Rute, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.02.2019. 23:12h

Holandski parlament je glasao protiv predloga vlade da se Albaniji dodijeli statsu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i tako spriječio lidere EU da potvrde taj predlog na samitu u Briselu 19-20. decembra.

Euraktiv je prenio da je parlament u Hagu u četvrtak usvojio odluku koja vladu premijera Marka Rutea obavezuje da odbaci predlog Evropske komisije (EK) da se Albaniji dodijeli status kandidata EU.

Ovakav razvoj događaja će vjerovatno zadati jak udarac pristupnim nadama Tirane, koja je, prema EK, ispunila očekivanja i trebalo bi joj dati status kandidata.

Portparol holandskog parlamenta je izjavio za Euraktiv da je Ruteova stranka VVD (Narodna stranka za slobodu i demokratiju) glasal protiv otvaranja vrata za Albaniju, dok je njen koalicioni partner PvdA (laburisti), saveznik Stranke evropskih socijalista, navodno glasao za davanje zelenog svjetla.

Socijalistički premijer Albanije Edi Rama je stupio na dužnost prošlog juna.

S obzirom na to da lideri EU jednoglasno donose odluke o svim pitanjima koja se tiču proširenja EU, Albanija će izgubiti šansu da postane kandidata na decembarskom samitu, kao što se očekivalo, navodi Euraktiv.

Holandija je do nedavno bila prepreka i za to da Srbija dobije status kandidata.

Hag se takođe protivi ulasku Bugarske i Rumunije u Šengensku zonu uprkos tome što EK smatra da su te dvije države ispunile sve uslove za ulazak u bezgranični prostor EU.

Komesar EU za proširenje Štefan File je u utorak u Strazburu, predstavljajući izvještaj o napretku Albanije, rekao da je 2013. bila veoma dobra godina za tu državu.

Istakao je da su i vlada i opozicija sarađivale u usvajanju važnih pravnih akata u parlamentu, uključujući mjere neophodne za dodjeljivanje statusa kandidata.