EU korak bliže dogovoru o bankarskoj uniji

"Postignut je osjetan napredak", rekao je nakon maratonskog sastanka u noći na srijedu komesar Evropske komisije za untrašnje tržište Mišel Barnije
1 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2013. 18:13h

Ministri finansija Evropske unije (EU) približili su ove sedmice stajališta o jedinstvenom okviru za sanaciju i likvidaciju banaka, kako bi poreski obveznici snosili što manji teret.

Hina prenosi da bi konačni dogovor trebalo da bude postignut iduće nedjelje.

"Postignut je osjetan napredak", rekao je nakon maratonskog sastanka u noći na srijedu komesar Evropske komisije za untrašnje tržište Mišel Barnije.

Njemački ministar finansija Volfgang Šoble rekao je da je tržištima upućen jasan signal da je evropski bankovni sektor stabilan.

"Evropa je malo komplikovanija od Sjedinjenih Država... ali pronašli smo rješenje", kazao je on, dodajući da "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori".

Ministri će se ponovno sastati 18. decembra, dan uoči samita čelnika EU.

Jedinstveni okvir za sanaciju ili likvidaciju banaka drugi je stub bankarske unije, najambicioznijeg projekta EU od izbijanja dužničke krize koji bi trebalo da osigura finansijsku stabilnost i da troškove propasti banaka svede na najmanju moguću mjeru.

Bankarska unija trebalo bi da prekine začarani krug između banaka i nacionalnih vlada koje su njihove gubitke sanirale javnim novcem, što je dovelo do velikog povećanja javnih dugova i prisilne štednje koja se sada lomi na leđima poreskih obveznika.

Bonus video: