Bavarska vlada neće dozvoliti objavljivanje kapitalnog Hitlerovog djela

Pošto je, u vrijeme samoubistva maja 1945, Hitlerovo zvanično prebivalište bio Minhen, sva njegova imovina, te i prava na "Majn Kampf", pripala je državi Bavarskoj
4 komentar(a)
Majn Kampf, Foto: Nydailynews.com
Majn Kampf, Foto: Nydailynews.com
Ažurirano: 11.12.2013. 12:13h

Vlada Bavarske saopštila je da će pokušati da spriječi objavljivanje knjige-manifesta Adolfa Hitlera "Majn kampf" (Mein Kampf - Moja borba) u Njemacckoj, kada 2015. godine istekne njeno autorsko pravo na tu knjigu.

Knjiga "Majn kampf" nije zabranjena u Njemačkoj, već njeno objavljivanje formalno sprečava Bavarska koja ima autorsko pravo na tu knjigu.

Pošto je, u vrijeme samoubistva maja 1945, Hitlerovo zvanično prebivalište bio Minhen, sva njegova imovina, te i prava na "Majn Kampf", pripala je državi Bavarskoj.

Autorsko pravo ističe 70 godina nakon smrti Hitlera.

Danas objavljenom odlukom Vlada Bavarske opoziva svoju raniju odluku da bi poslije 2015. mogla dopustiti objavljivanje te knjige uz obavezan kritički komentar Hitlerovog rukopisa, što je namjeravao Istorijsk institut iz Minhena, u nastavne svrhe.

Šefica kabineta bavarskog guvernera Kristina Hadertauer, rekla je da Hitlerov pamflet iz 1925. sadrži anti-semitsko podrstrekavanje, te će bavarska vlada iskoristiti to da prijetnjom krivičnom prijavom trajno spriječi eventualni pokušaj objavljivanja, prenijela je njemačka agencija DPA.