AKCIJA U SREDOZEMNOM MORU

Spasilački brod preuzeo 87 migranata, ne zna se koja će ih zemlja prihvatiti

To je prva akcija spasavanja jedne nevladine organizacije u posljednjih nekoliko nedjelja, dok se evropske zemlje spore oko toga ko će preuzeti migrante
0 komentar(a)
brod migranti, Foto: Reuters
brod migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 01:00h

Spasilački brod jedne španske nevladine organizacije preuzeo je danas 87 migranata u međunarodnim vodama u Sredozemnom moru i u kontaktu je sa nekoliko zemalja koje bi mogle da ih prihvate.

Portparolka španske nevladine organizacije "Proactiva Open Arms" Laura Lanuca rekla je da je brod spasao migrante rano jutros oko 87 kilometara od libijske obale. Ona je dodala da su migranti većinom iz Sudana i da među njima ima i djece. To je prva akcija spasavanja jedne nevladine organizacije u posljednjih nekoliko nedjelja, dok se evropske zemlje spore oko toga ko će preuzeti migrante spasene u Sredozemnom moru, navodi agencija AP. Španska nevladina organizacija je saopštila da je razgovarala sa nekoliko zemalja, uključujući Španiju, o prihvatanju spasenih migranata. Vlada Italije ne dozvoljava brodovima nevladinih organizacija da pristanu u luke te zemlje. Španija je u junu prihvatila migrante s broda "Akvarijus" jedne francuske nevladine organizacije, nakon što su Italija i Malta odbile da to učine.