Ukrajina optužuje Rusiju da je zaplijenila njene brodove

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo
0 komentar(a)
ukrajina brod, Foto: Reuters
ukrajina brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2018. 20:11h

Ratna mornarica Ukrajine saopštila je da su ruske specijalne snage zaplijenile tri njena broda u Crnom moru. U incidentu su povređena dva ukrajinska mornara, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko sazvao je vanredan sastanak sa najvišim vojnim zvaničnicima zbog tenzija kod Krima, javlja AP.

Ukrajinska mornarica prethodno je optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade, piše Tanjug.

Dvije zemlje su ranije danas jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Marijupolj, koja je u Azovskom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Rusija je pokušala da spriječi tri broda da uđu u Azovsko more tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko moreuza.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Bonus video: