Austrija: Ostavka gradonačelnika zbog rasističkih izjava

Na sjednici gradskih vlasti u utorak Simlinger je navodno, u diskusiji o smještaju za azilante, pored uvredljivih riječi, kazao i da ih "treba objesiti", jer su kao Jevreji
2 komentar(a)
Gfel, Foto: FoNet
Gfel, Foto: FoNet
Ažurirano: 06.12.2013. 20:59h

Gradonačelnik mjesta Gfel na teritoriji austrijske pokrajine Donja Austrija, Karl Simlinger, podnio je danas ostavku, poslije rasističkih izjava.

Političar iz redova Narodne partije Austrije (OVP) rekao je da podnosi ostavku i da će krajem godine napustiti dužnost gradonačelnika. Takođe je rekao da se izvinjava svima koji su se našli uvrijeđeni njegovim izjavama.

Na sjednici gradskih vlasti u utorak Simlinger je navodno, u diskusiji o smještaju za azilante, pored uvredljivih riječi, kazao i da ih "treba objesiti", jer su kao Jevreji.

Simlinger negira da je izgovorio sve te riječi, ali priznaje da je bio u izuzetnom stresu zbog doma za azilante.

"Sigurno nijesam na javnoj sjednici izrekao te riječi, ali sam dopustio da mi u diskusiji iz usta izađe izjava koja se ne poklapa sa mojim ličnim viđenjem svijeta", poručio je on.

Simlinger je dodao da je svakako namjeravao da krajem godine napusti mjesto gradonačelnika i da je to želio da objavi kasnije, ali je to učinio sada zbog afere oko izjave.

Bonus video: