Duvanska industrija vrši pritisak na Evropski parlament

Karl-Hajnc Florenc je jedan od zastupnika koji su pisali predloge strožih smjernica, uz njegovo ime stoji napomena: "izdvojiti i izolovati"
0 komentar(a)
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.12.2013. 09:20h

U borbi protiv strožih propisa o prodaji i pakovanju cigareta, duvanska industrija lobira i u Evropskom parlamentu. Ali, način na koji to rade zgrozio je mnoge.

Kako je saznao njemački Zidojče Cajtung koji je objavio tajni dokument, a prenio Dojče Vele, Filip Moris je profilirao sve europarlamentarce i u Brisel poslao čak 161 lobista koji su, u skladu sa tim šta su otkrili njihovi profili, obrađivali jednog po jednog zastupnika. Neki od njih komentarisali su kako su ti lobisti i takav način rada "kuga za demokratiju".

Karl-Hajnc Florenc je jedan od zastupnika koji su pisali predloge strožih smjernica, uz njegovo ime stoji napomena: "izdvojiti i izolovati".

"Navod o 100 hiljada radnih mjesta koja su navodno ugrožena je tema za sebe. Tu brojku je "progutao" čak i njemački tabloid Bild, iako čitava duvanska industrija u Njemačkoj ne zapošljava više od 10 hiljada ljudi"

Florenz je kazao da su lobisti otišli predaleko. Tvrdili su da je "on zao čovjek koji stavlja na kocku stotine hiljada radnih mjesta".

"Navod o 100 hiljada radnih mjesta koja su navodno ugrožena je tema za sebe. Tu brojku je "progutao" čak i njemački tabloid Bild, iako čitava duvanska industrija u Njemačkoj ne zapošljava više od 10 hiljada ljudi. Čak i ako se ubroje vlasnici kioska, trgovci i čak vozači kamiona koji prevoze duvanske proizvode, jedva će se doći do 40 hiljada. Ali poznato je da ništa toliko ne plaši političare od mogućnosti nestanka radnih mjesta.", objašnjava DW.

Direktor Filip Morisa za Evropu, Drago Azinovic tvrdi kako su "proaktivno i transparentno objavili njihovo viđenje i kako će to činiti i dalje."

"Filip Moris ne osporava da je zahtijevao izradu profila zastupnika i kako to "odgovara uobičajenom postupku svih preduzeća, nevladinih organizacija i interesnih grupa u okviru informisanja osoba koje donose odluke" - i to, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, zaista i jest tako", prenosi DW.

S obzirom na to da je dokument izašao u javnost, sve je više europarlamentaraca stalo na stranu svojih kolega koji su za strože propise. Ali, koliko će postati strožiji još nije poznato.

Bonus video: