Lideri EU nisu ubijedili Janukoviča da stavi potpis na trgovinski sporazum

Analitičari kažu da je Rusija uložila veliki napor da podrije sporazum EU i Ukrajine, koju smatra strateški vitalnim partnerom
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 22:19h

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je odbacio pokušaje Evropske unije da u posljednjem trenutku spasi trgovinski sporazum koji bi označio istorijsko udaljavanje od Rusije, izjavile su diplomate EU.

Dok su se lideri EU okupljali u Viljnusu, na samitu sa šest država istočne Evrope i južnog Kavkaza, zvaničnici 28-članog bloka i Ukrajine su pokušavali da izdejstvuju kompromis u posljednjem trenutku koji bi omogućio Janukoviču da sporazum o političkom pridruživanju i slobodnoj trgovini potpiše u bliskoj budućnosti.

Diplomate EU su rekle Rojtersu da je preliminarni dogovor postignut, ali da je Janukovič odbio da ga potpiše.

"To smatram porazom za Ukrajinu", rekla je predsjednica Litvanije Dalija Gribauskaite, domaćin samita.

"Trenutni izbor ukrajinskog liderstva znači ograničavanje šansi ukrajinskog naroda za bolji život".

Dalija Gribauskaite i Angela Merkel

I njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland su okrivili Janukoviča za neuspjeh razgovora, ali su poručili da su i vrata dalje otvorena.

Predsjednik Savjeta EU Herman van Rompij je kazao da su EU i Ukrajina bile blizu potpisivanja sporazuma i izrazio nadu da će biti potpisan „prije ili kasnije“.

Janukovič je rekao da Kijev želi da potpiše sporazum "u najskorijoj budućnosti", ali da je Ukrajini za sada potreban finansijski paket pomoći od Zapada kako bi se njena krhka ekonomija približila EU.

U komentarima objavljenim na njegovom sajtu, naveo je da bi to trebalo da uključi makroekonomsku pomoć, ponovno uspostavljanje radnog odnosa sa MMF i Svjetskom bankom po prihvatljivim uslovima, reviziju ograničenja EU na dio ukrajinskog izvoza i pomoć u modernizovanju ogromne ukrajinske gasovodne mreže.

On je raniju ponudu EU od 600 miliona eura pomoći opisao kao „ponižavajuću“.

Analitičari kažu da je Rusija uložila veliki napor da podrije sporazum EU i Ukrajine, koju smatra strateški vitalnim partnerom.

Van Rompij je rekao da se EU i Ukrajina moraju oduprijeti pritisku Rusije a Merkel je ocijenila da bi "trebalo da prevaziđemo mentalitet 'mi ili oni'. Hladni rat je završen".

Žoze Manuel Baroso, Herman van Rompij i Viktor Janukovič

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je odbacio predlog Ukrajine da se i Rusija uključi u pregovore o trgovinskom sporazumu.

Pregovori sa ukrajinskom vladom će se nastaviti, ali postoje sumnje oko toga da li će sporazum o asocijaciji biti uopšte potpisan dok je Janukovič predsjednik, piše BBC i dodaje da će EU možda morati da čeka izbore u Ukrajini 2015 – te da se zato govori o dugotrajnoj igri i pokazivanju „strateškog strpljenja“.

EU je u Viljnusu ponudila tehničku pomoć Ukrajini da ispunu uslove za pomoć MMF-a i ukazala na mogućnost dodatne novčane pomoći

Iako su nakon potpisivanja sporazuma, ključnom tačkom na putu ka članstvu u blok, lideri Gruzije i Moldavije imali osmijeh od uva do uva, samit je u obje države produbio strah od odmazde Rusije, piše Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina, sa bogatim mineralnim resursima i ogromnom kopnenom masom koja se graniči sa četiri članice EU, je privlačan trgovinski i za Moskvu i za Brisel.

Međutim, njena vlada ima ogromne finansijske potrebe u narednih 18 mjeseci i mora naći više od 17 milijardi dolara sljedeće godine kao bi platila račune za gas i vratila dugove.

EU je u Viljnusu ponudila tehničku pomoć Ukrajini da ispunu uslove za pomoć MMF-a i ukazala na mogućnost dodatne novčane pomoći.

Između ostalog, EU je tražila od Ukrajine da se pozabavi sudbinom bivše premijerke Julije Timošenko, Janukovičeve rivalke, koja je u ponedjeljak objavila štrajk glađu zato što nije potpisan sporazum.

"Nudio nam se izlaz iz haosa"

Odluka o odbijanju sporazuma sa EU izazvala je juče i ljutnju i aplauz na ulicama Kijeva. More plave i žute, boja i ukrajinske i zastave EU, talasalo se kroz prijestonicu dok su se Ukrajinci pridruživali protestima – jedni da slave tješnje veze sa Rusijom, a drugi da žale zbog onog što vide kao izgubljenu šansu.

"Evropa je bila izlaz iz pometnje u koju smo zapali, izlaz iz korupcije koja je zahvatila našu zemlju,“ rekao je reporteru Rojtersa Andrej Dobrolet, 41-godišnji advokat.

"Međutim, sada vidimo kakvi su zapravo ljudi na vlasti".

Trg nezavisnosti, centar Narandžaste revolucije 2004-5, kojom je osujećen Janukovičev prvi pokušaj da bude izabran za predsjednika, ponovo je postao fokus protesta, uglavnom studenata, od kada je vlada saopštila da okreće leđa EU.

Neki su brisali suze, okupljajući se oko buradi gdje pale drva, prozorska okna i gajbe kako bi se ugrijali.

"Očekivao sam ovo, ali narod će nastaviti da se bori i tenzije će se nastaviti,“ rekao je 61-godišnji penzioner Sergej Bandar.

Dok su pristalice EU pjevale ukrajinsku himnu, laganu melodiju je prekinuo rivalski skup organizovan na drugom trgu oko 200 metara odatle, gdje je narod klicao Janukoviču.

Rojters je prenio da su se hiljade ljudi, koje su autobusima dovezene iz oblasti lojalnih Janukoviču sa istoka Ukrajine, okupile na Evropskom trgu, oko bine postavljene na brzinu.

Pjevači su izvodili narodne pjesme, a govornici upozoravali na opasnosti od evropskuh integracija.

"Da smo potpisali, otvorili bismo granice i uništili naše proizvođače,“ rekao je Anatolij Bliznjuk, poslanik Janukovičeve Partije regiona.

Rojters navodi da su ova dva skupa odraz jezičke i kulturološke podijeljenosti između zapadne Ukrajine, gdje je podrška EU jaka, i juga, odakle potiče Janukovič i gdje se pretežno govori ruski.

To što je miting izgledao inscenirano izazvalo je optužbe da je ljudima plaćeno da se pojave, što nije neobično u Ukrajini, gdje prosječna mjesečna zarada iznosi oko 400 dolara.

Rojters navodi da niko nije želio da razgovara sa reporterom te agencije.

"Niko nam ne može govoriti šta da radimo. Sagradićemo sopstvenu Evropu u Ukrajini. Jesmo li gori od Evrope?", izjavio je za državnu televiziju student Artjom Silčenko.

Između dvije vatre

Na snimku koji je objavio kabinet litvanske predsjednice, sumirano je raspoloženje samita u Viljnusu. Janukovič se našao oči u oči sa Angelom Merkel i Dalijom Gribauskaite.

Merkel je, držeći čašu bijelog vina, stajala ispred korpulentnog Janukoviča, koji je od nje viši makar za glavu.

"Očekivali smo više od vas,“ rekla mu je Merkel, odmahujući glavom u znak negodovanja.

Gribauskaite je klimanjem glave stavila do znanja da se slaže. Janukovič nije imao gdje da se okrene. Rekao je ono što je već poznato.

"Ekonomska situacija u Ukrajini je veoma teška. A sa Moskvom imamo velikih teškoća", rekao je predsjednik, navodeći visoke cijene ruskog gasa.

Galerija

Bonus video: