London: Saslušani osumnjičeni za držanje u ropstvu

"Nikad nismo vidjeli ništa slično", rekao je inspektor Kevin Hajland iz odjeljenja Skotland jarda za trgovinu ljudima
0 komentar(a)
London, Foto: Džejson Hoks
London, Foto: Džejson Hoks
Ažurirano: 22.11.2013. 10:52h

Dvije osobe koje su juče uhapšene zbog sumnje da su u kući u južnom dijelu Londona držali zatočene tri žene kao robinje, pušteni su uz kauciju.

Uhapšeni su muškarac i žena, stari 67 godina, u njihovoj kući u južnom dijelu britanske prestonice, ali su nakon ispitivanja pušteni uz kauciju do početka procesa u januaru, navodi saopštenje, prenosi AFP.

Kako je ranije navedeno, prošlog mjeseca su iz kuće spasene žena iz Malezije (69), Irkinja (57) i Britanka (30).

Istraga je pokrenuta nakon što je u oktobru policiju kontaktirala nevladina organizacija "Fridom čeriti" (Freedom Charity) kojoj se telefonom obratila Irkinja tvrdeći da je zajedno sa još dvije žene decenijama držana u jednoj kući protiv svoje volje.

Policija je ranije navela da je reč o najgorem slučaju takve vrste.

"Nikad nismo vidjeli ništa slično", rekao je inspektor Kevin Hajland iz odjeljenja Skotland jarda za trgovinu ljudima. One su dodao da su one imale "kontrolisanu slobodu" ne želeći, međutim, da precizira šta to tačno znači.

"Ove žene su preživjele tešku traumu, držane su u ropstvu najmanje 30 godina i bez ikakvog pravog kontakta sa spoljnim svijetom i potrebno je vrijeme da utvrdimo šta se tačno dešavalo za tri decenije", rekao je on novinarima.

Prema navodima policije, nema dokaza o seksualnom zlostavljanju. Detektivi kažu da ne znaju mjesto rođenja najmlađe žene i dodaju da će istraga utvrditi u kakvom su međusobnoj vezi tri žene te da o tome ne žele da spekulišu.

"Ipak, mi vjerujemo da je 30-godišnja žena bila u ropstvu cio svoj život", kaže Skotland jard.

Bonus video: