Soči - utočište za ruske gejeve

Kavaltšjan krituje zakon o zabrani širenja gej propagande, jer podstiče mržnju, ali kaže da nije protiv Putina: „Naš predsjednik ima tako senzualne usne i tako zategnuto tijelo"
70 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 19:40h

Neke organizacije i slavne ličnosti pozivaju na bojkot Zimske olimpijade 2014. u znak protesta protiv žestoke politike protiv homoseksualalaca u Rusiji. Međutim, dreg kvin (drag queen – izraz za muškarca koji se oblači kao žena i i imitira žene radi zabave šire publike) iz Sočija, objasnio je za „Špigl“ zašto bi to bilo pogrešno.

Transformacija Andreja Kavaltšjana u Šušu počinje u ponoć. U noćnom klubu Majak, on puderiše dekolte, oblači haljinu sa šljokicama boje zlata i obuva štikle. Njišući kukovima, šepuri se na bini. On je sada dreg kvin u Sočiju, poznata ličnost u ovom južnom ruskom gradu, jer je bio jedan od prvih gejeva koji su otvoreno priznali svoju orijentaciju u Sovjetskom Savezu.

Kavaltšjan (44), izvodi sentimentalnu ljubavnu pjesmu. Potom druga dreg kvin, Armen, alias Brenda Bond, koja je došla iz Moskve, izvodi naslovnu numeru iz „Kabarea“, odjeven kao Lajza Mineli. Kada završi, Armen prilazi mikrofonu i kaže: „Stranci u publici i posjetioci Zimske olimpijade, dobrodošli u Rusiju, dobrodošli u Soči i dobrodošli u moj anus.“

Andrej Kavaltšjan

Publika je u delirijumu, prenosi „Špigl“ atmosferu iz kluba Majak.

Ruski parlament je u junu usvojio kontroverzni zakon koji zabranjuje širenje „propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima među maloljetnicima.“ Njemački list navodi da se 85 odsto stanovnika Rusije protivi istopolnim brakovima i podsjeća na brojne napade na homoseksualce od kada je zakon usvojen. Članovi gradske skupštine u Sankt Peterburgu su otvoreno objavili da je sada prihvatljivo fizički napadati učesnike gej parada. A jedan političar na istoku Rusije je predložio da kozaci i pripadnici paravojnih snaga javno bičuju gejeve i lezbijke jer, kako je rekao: „Zadnjica tradicionalno tome i služi.“

Dok Soči služi kao utočište za ruske gejeve, zbog sve konzervativnije ruske javnosti, mnogima je lakše i jeftinije da odu u inostranstvo. Oni koji ostanu su uglavnom stariji ili siromašniji.

Naročito su sportisti homoseksualci suočeni sa dilemom da li i dalje ćute, kako što to traže zvaničnici Olimpijade, ili da protestuju. Američki glumac Harvi Fajerstin je uporedio igre predsjednika Vladimira Putina sa Hitlerovom Olimpijadom u Minhenu 1936. i pozvao na bojkot.

Kavaltšjan krituje zakon o zabrani širenja gej propagande, jer podstiče mržnju, ali kaže da nije protiv Putina.

„Naš predsjednik ima tako senzualne usne i tako zategnuto tijelo.

Andrej je asolutno protiv bojkota i tvrdi da je Soči tolerantan grad. Još od sovjetskih dana, postojao je dio za gejeve pored nudističke plaže. „Nekad tamo ležim u kupaćeim i sa perikom i uživam da privlačim poglede,“ ispričao je za „Špigl“.

Kavaltšjan krituje zakon o zabrani širenja gej propagande, jer podstiče mržnju, ali kaže da nije protiv Putina. „Naš predsjednik ima tako senzualne usne i tako zategnuto tijelo

Ima i otvorenih izraza mržnje prema gejevima i lezbijkama, poput slučaja 17-godišnjaka, kojeg je nekoliko vršnjaka nedavno vidjelo u Lenjinovom parku, tradicionalnom sastajalištu gejeva. Toliko su ga maltretirali nakon toga da je bio prisiljen da promijeni školu.

Kavaltšjan, koji kao dreg kvin radi od 1995, tvrdi da su se mnoge stvari promijenile na bolje za homoseksualce u Rusiji. „Znam o čemu pričam,“ rekao je. „Krajem 1980-ih, bio sam jedan od prvih koji su prestali da kriju da su gej.“

Foto: AP/dpa

Kada je počeo da nosi sestrinu odjeću, sa sedam godina, i kada je sa 13 prvi put imao seksualni odnos, „seksualni odnosi između muškaraca“ su i dalje bili kažnjivi zatvorom do pet godina.

„Nisam puno razmišljao o tome. Nisam čak ni znao da je to bilo zabranjeno.“ Zakon, koji je uveden za vrijeme Staljina, ukinuo je Boris Jeljcin 1993.

Raznovrsna klijentela

Soči je daleko od konzervativnog stila života koji predsjednik Putin nastoji da promoviše. Grad je bio gej centar u sovjetsko doba, što su olakšavale zatvorene granice SSSR-a, opušteni južnjački temperament i, za mnoge posjetioce, udaljednost od porodice i prijatelja kod kuće, što je tom mjestu davalo privlačnost jer „što se desi u Sočiju, ostaje u Sočiju“.

U reportaži agencije Asošiejtid pres navodi se da su plesači u Majaku raznovrsni kao i sam grad: Musliman koji je bivši mesar, Jermen, vlasnik striptiz kluba u obližnjem gradu, Ukrajinac koji voli da pjeva kao Vitni Hjuston i oblači se kao Adel

. „Ovo je grad za odmor,“ kazao je vlasnik Andrej Teničev za AP.

„Imamo izreku: Novac ne smrdi.“

Olimpijski komitet Rusije nije pravio probleme klubu jer „ne žele ni najmanji skandal“ uoči igara, rekao je Teničev. Takođe se nada da gej kultura u Sočiju ima bolju šansu da preživi nego u ostalim djelovima Rusije, uprkos Putinovom obračunu.

Galerija

Bonus video: