Turska osuđena zbog bombardovanja kurdskih sela

Sud je odredio više od 2,3 miliona eura moralne odštete porodicama žrtava koje su se 2006. obratile tom sudu. Turska ima rok od tri mjeseca da se žali na tu presudu
0 komentar(a)
Turska, avioni, Foto: Ibtimes.co.uk
Turska, avioni, Foto: Ibtimes.co.uk
Ažurirano: 12.11.2013. 19:20h

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je danas Tursku zato što je naredila bombardovanje dva kurdska sela 1994. godine kada su poginule 33 osobe, iako Ankara prebacuje odgovornost na Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Sudije su ocijenile da turske vlasti nisu dovoljno istražile taj masakr i zatražile od Ankare da "sprovede novu istragu" kako bi se "okončala nekažnjivost" odgovornih.

U bombardovanju sela Kuskonar i Kodžagili, 26. marta 1994, poginule su 33 osobe uključujući žene i djecu, a tri osobe su ranjene

Sud je odredio više od 2,3 miliona eura moralne odštete porodicama žrtava koje su se 2006. obratile tom sudu. Turska ima rok od tri mjeseca da se žali na tu presudu.

U bombardovanju sela Kuskonar i Kodžagili, 26. marta 1994. godine, poginule su 33 osobe uključujući žene i djecu, a tri osobe su ranjene.

Seljani tvrde da ih je bombardovala turska vlada zato što su odbili da sarađuju sa snagama bezbjednosti protiv separatista iz zabranjene PKK. S druge strane, turska vlada odbacuje odgovornost i prebacuje je na PKK koja je, prema vlastima, sprovela operaciju kako bi kaznila seljane zato što nisu slavili Kurdsku novu godinu.

Međutim, dodaje AFP, ta zvanična verzija nije zadovoljila sudije u Strazburu.

Istraga u Turskoj bila je zasnovana na "rekla-kazala" ili na svjedočenjima koje je prikupila "vojska, a ne nezavisna pravosudna vlast", navodi Sud i zaključuje da je upravo turska vlada ta koja je "naredila" taj vazdušni napad.

Osim toga, "Sud konstatuje da su piloti i njihovi nadređeni izvršili i naredili bombardovanje, ne vodeći nimalo računa o ljudskom životu" i da su žrtve "bile suočene sa posljedicama bombardovanja bez i najmanje humanitarne pomoći turskih vlasti".

Sudije su takođe osudile Ankaru zato što nije pružila neke "odlučujuće dokaze kao što su liste letova aviona koji su učestvovali u bombardovanju".

Sud precizira da je te liste dobio 2012. zahvaljujući strani koja je tužila Tursku, iako je od 2009. godine uzaludno tražila te liste od vlasti u Ankari.

Bonus video: