Sirijska epidemija dječje paralize prijeti Evropi

Za Evropu opasnost od infekcije virusom dječje paralize leži dijelom i u tipu vakcine koja se upotrebljava u područjima koja godinama nisu zabilježila tu bolest
0 komentar(a)
vakcinacija djece protiv paralize, Foto: Beta/AP Photo/Ben Curtis
vakcinacija djece protiv paralize, Foto: Beta/AP Photo/Ben Curtis
Ažurirano: 09.11.2013. 16:47h

Više od 20 miliona djece u Siriji i susjednim zemljama biće vakcinisano protiv dječje paralize kako bi se pokušalo zaustaviti širenje te zarazne bolesti nakon njene ponovne pojave nakon 14 godina, saopštile su UN-ove agencije.

Masovna vakcinacija protiv dječje paralize, koja se može brzo proširiti među djecom, već se sprovodi na Bliskom istoku nakon što je region prije nedjelju dana proglasio vanrendo stanje zbog te bolesti, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

Plan da se vakciniše20 miliona djece u sedam zemalja i teritorija najveći je dosad projekat imunizacije na Bliskom istoku.

Portparolka WHO-a Sona Bari rekla je da će biti potrebno šest mjeseci ponavljanih kampanja da se dođe do 22 miliona djece.

U članku u naučnom časopisu Lancetu Njemci kažu da za Evropu opasnost od infekcije virusom dječje paralize leži dijelom i u tipu vakcine koja se upotrebljava u područjima koja godinama nisu zabilježila tu bolest.

Dječja paraliza ili polio prenosi se kontaminiranom hranom ili vodom, a u oktobru je potvrđena epidemija među djecom u Siriji, gdje te bolesti nije bilo 14 godina.

WHO navodi da se bolest vjerovatno proširila iz Pakistana. Na to upućuju prvi podaci, ali još se čekaju rezultati genetskih testova.

Dječja paraliza još je endemska bolest u Pakistanu, Nigeriji i Afganistanu.

Polio se lako prenosi sa osobe na osobu i brzo se širi među djecom, posebno u nehigijenskim uslovima u kojima ljudi žive u Siriji i u pretrpanim izbjegličkim logorima u susjednim zemljama. Bolest napada nervni sistem i može za samo koji sat izazvati ireverzibilnu paralizu.

U članku u Lancetu Martin Eichner sa Univerziteta u Tubingenu i Stefan Brokman iz regionalne kancelarije za javno zdravlje Reutlingena pišu kako većina evropskih zemalja trenutno upotrebljava neaktivna vakcina (IPV), a ne oralna (OPV), živa vakcina.

A iako IPV djelotvorno sprečava dječju paralizu, samo dijelom štiti od infekcije i zato je manje pouzdana ako virus aktivno cirkulšea. Stručnjaci zato preporučuju i rutinski pregled kanalizacije u područjima sa sirijskim izbjeglicama, da bi se vidjelo ima li ondje virusa.

U posljednjih 12 mjesci virus dječje paralize nađen je u uzorcima iz kanalizacije iz Egipta, Izraela, Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Bonus video: