EU kreće u obračun sa plastičnim kesama

Naučnici procjenjuju da na svakom kvadratnom kilometru vodene površine pluta oko 18.000 komada plastike
52 pregleda 3 komentar(a)
plastične kese, Foto: Telegraph.co.uk
plastične kese, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 08.11.2013. 13:48h

Građani Evropske unije svake godine upotrijebe 100 milijardi plastičnih kesa. Više od osam milijardi završi na deponijama, pa stvaraju ogromne probleme životnoj sredini, prije svega kod životinja koje gutaju djelove tih kesa.

Prosječan stanovnik Danske ili Finske svake godine kupi četiri takve kese, a u Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj – više od 450 komada. Jedan Njemac koristi sedamdesetak plastičnih kesa godišnje.

Ipak, najave zabrane proizvodnje plastičnih kesa izazivaju negodovanje u zemljama koje ih mnogo koriste – prije svega u državama sa jakom industrijom plastike, poput Francuske i Njemačke, prenosi Srna.

Mnogi ukazuju na primjer Irske. Ta zemlja je postepeno smanjivala upotrebu plastičnih kesa.

Trenutno po komadu naplaćuje porez od 22 centa, zbog čega je broj plastičnih kesa opao za 90 posto. Prosječan stanovnik Irske koristi još samo 18 plastičnih kesa godišnje, a istovremeno se novac od poreza koristi za informisanje građana.

Organizacije za zaštitu prirode upozoravaju da su plastične kese veliki problem – niko ne zna koliko plastike pliva morem, ali je potpuno jasno da prirodna sredina to ne može da podnese.

To se da zaključiti i na osnovu mrtvih ptica koje pomorski biolozi ispituju da bi saznali više o zagađenju okeana. U utrobi životinja koje voda nanese na obalu nalazi se prosječno 31 komadić plastike. A taj broj raste.

Naučnici procjenjuju da na svakom kvadratnom kilometru vodene površine pluta oko 18.000 komada plastike?!

Materijali od kojih su načinjeni plastični predmeti razlažu se tek nakon 450 godina.

Uz to, veliki dio zagađenja su obične plastične kese sa kojima se srećemo svaki dan. Oko 80 posto tih kesa potiče iz deponija na kopnu.

Kese u more dospijevaju sa plaža, preko rijeka i putem vjetra. Najtanje i najlakše kese, koje poslije prve upotrebe završe u kanti za otpatke, mogu da otputuju dalje od svih drugih – upozoravaju stručnjaci.

Bonus video: