Na holandsku žalbu Rusija ima kontra pritužbu

Holandija preko suda UN traži od Rusije da joj vrati brod „Arktik sanrajz“ i da oslobodi sve uhapšene aktiviste i članove posade ledolomca
0 komentar(a)
Arktik sanrajz, Grinpis, Foto: Beta/AP
Arktik sanrajz, Grinpis, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2013. 13:11h

Na holandsku žalbu Međunarodnom tribunalu UN za morsko pravo, Rusija ima kontra pritužbu, izjavio je zvanični predstavnik MIP Rusije Aleksandar Lukaševič.

Holandija preko suda UN traži od Rusije da joj vrati brod „Arktik sanrajz“ i da oslobodi sve uhapšene aktiviste i članove posade ledolomca.

„Ova situacija u značajnom stepenu je izazvana nečinjenjem Holandije kao države pod čijom je zastavom plovio brod i to u uslovima kada je bilo dobro poznato da je brod ušao u ekonomsku zonu Rusije sa ciljem da počini očigledno protivzakonita dejstva“, rekao je Lukaševič na brifingu.

Lukaševič je podsjetio da Rusija neće učestvovati u arbitraži pred Međunarodnim sudom za morsko pravo i istakao da Holandija ne samo da traži nazad ledolomac već zahtijeva da se i svi uhapšeni oslobode „čak i oni koji su direktno učestvovali u nasilnom pokušaju da se popunu na platformu“ Prirazlomnaja.

Ova tema svakako će biti na agendi sjutrašnjih razgovora ministara spoljnih poslova Rusije i Holandije, Sergeja Lavrova i Fransa Timermansa.

Timermans, kao i kralj Holandije Vilhem Aleksandar u Moskvu dolazi u okviru ceremonije zatvaranja Rusko-holandske godine koju su obilježili skandali sa diplomatama sa obje strane, ali i incident sa hapšenjem aktivista Grinpisa

Da podsjetimo, 19 . septembra ruska obalska straža i policija uhapsili su 30 aktivista i članova posade ledolomca „Arktik sanrajz“ pri pokušaju da održe protest na naftnoj platoformi „Prirazlomnaja“ u sjevernom delu Barencovog mora.

Aktivisti su najprije optuženi za piratstvo, a potom je optužnica preinačena u huliganstvo.

Svi su trenutno u pritvoru u Murmansku a očekuje se njihovo skoro prebacivanje u pritvorske jedinice u Sankt Peterburgu.

Osim što je „Arkitik sanrajz“ plovio pod holandskom zastavom, među uhapšenima je dvoje građana Holandije, aktivistkinja međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine i glavni inženjer na brodu.

Bonus video: