Vels: Vjetrenjača koja će početi da se isplaćuje nakon osam vjekova

Iako su jeftina i zelena energija vjerovatno budućnost planete, jasno da još nisu preležane sve dječje bolesti ovakvih energetskih izvora
1 komentar(a)
Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2013. 09:36h

Sudeći po jednoj vetrenjači u Velsu, koja mjesečno proizvede struju vrednu pet funti, moraće da prođe još vremena dok zelena energija ne postane naša stvarnost.

Iako su jeftina i zelena energija vjerovatno budućnost planete, jasno da još nisu preležane sve dječje bolesti ovakvih energetskih izvora.

Kako piše britanski "Telegraf", vlasti Velsa su postavile turbinu vrednu 48.000 funti u jednu dolinu udaljenu nekoliko kilometara od obale, među visokim zgradama koje očigledno ne propuštaju dovoljno vjetra.

Iako iz lokalnih vlasti, ispred čijeg je sjedišta i postavljena vjetrenjača, poručuju da ona radi na samo 26 odsto kapaciteta, BBC navodi da i kada bi radila na najavljenih 67 odsto njen mjesečni proizvod bio vrijedan tek osam funti.

To znači da joj danas treba osam vjekova da se otplati, a ako se "pojača" biće joj potrebno "samo" 400 godina. "Problem je prilično jednostavan - ona je prosto stavljena na pogrešno mjesto. U dolini, među zgradama, jasno je da se neće vrtjeti kako treba. Da je postavljena na bolje mjesto gde bi mogla da radi sa maksimalnim kapacitetom, isplatila bi se za osam godina", kaže Pol Burel, iz kompanije Anemos koja se bavi postavljanjem malih i srednjih vjetrenjača.

Bonus video: