Španski socijalisti za izmještanje Frankove grobnice

Predloženo je da se izmjeste i ostaci Prima de Rivere, osnivača Falange, partije fašističke ideologije
0 komentar(a)
Fransisko Franko, Foto: Telegraph.co.uk
Fransisko Franko, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 03.11.2013. 08:22h

Grupa poslanika Socijalističke partije predložila je u španskom parlamentu da se posmrtni ostaci bivšeg šefa države, diktatora Fransiska Franka, premjeste iz „Doline palih“, gdje počiva od 1975, na neko „adekvatnije mjesto“.

Socijalisti smatraju da bi se time stekli uslovi da gigantski spomenik, poznat kao „Dolina palih“, postane mjesto pomirenja Španaca i „prostor kolektivnog sjećanja“.

Predloženo je i da se izmjeste i ostaci Prima de Rivere, osnivača Falange, partije fašističke ideologije.

„Dolina palih“ je gigantski spomenik koji je Franko otvorio 1959. Radovi su trajali 19 godina, a izvodili su ih, uz plaćene građevince i politički zatvorenici, republikanci, njih 20.000.

U zajedničkoj grobnici počivaju ostaci 33.847 žrtava građanskog rata s obje strane. Spomenik je koštao više od milijardu ondašnjih pezeta, odnosno današnjih 6,5 miliona eura. Smatran je najvećim simbolom frankizma.

Sve malobrojniji frankisti još se svakog 20. novembra, na dan kada je 1975. Franko umro, okupljaju u „Dolini palih“.

Iako je Franko želio da spomenik bude neka vrsta pomirenja protivnika u građanskom ratu, britanski istoričar Pol Preston smatra da je spomenik prevashodno podigao svojima, onima koji su pali „za Boga i Španiju“.

Bonus video: