sjaj i bijeda

Evropa u brojkama: Kontinent golemih razlika

Ko je najbogatiji, koga turisti najviše vole, ko je najobrazovaniji a ko ima najviše djece...
5 komentar(a)
Sofija, Foto: Filigallery.com
Sofija, Foto: Filigallery.com
Ažurirano: 03.11.2013. 07:44h

Kada Crna Gora jednog dana postane dio Evropske unije, vjerovatno će cijela biti jedna statistička teritorija, tj. NUTS2 regija (prema eng. Nomenklatura teritorijalnih jedinica za statističke potrebe), kao što su to i inače manje evropske države, Luksemburg ili Malta.

Ne samo državni Zavod za statistiku, nego i evropski Eurostat, prati sav socioekonomski razvoj regija, i na osnovu toga izrađuje statistike. Nije dosadno, jer se iz toga vidi sav konkretni razvoj Unije, sve što je Evropa, a da nije visoka politika – vidi se stvarni život i problemi.

Na primjer, kako može EU da bude jedinstvena, kad je njena najbogatija NUTS2 regija, London, čak 12 puta bogatija od njene najsiromašnije pokrajine, Severzapeden, u Bugarskoj? Zašto se karcinom dojke širi u Zapadnoj Evropi, ali je relativno rijedak u Španiji i Italiji i Grčkoj? Zašto se od srčanog udara umire manje u Zapadnoj, nego u Istočnoj Evropi? Kola hitne pomoći brže stižu i prva pomoć je kvalitetnija – tvrdi se u Eurostatovom regionalnom statističkom godišnjaku za 2013. godinu.

Kad se vide goleme razlike unutar Evrope, onda je jasno zašto je jedan od najvećih poduhvata kojih se prihvata Unija da te regije koliko može izjednači u standardu. Da bi se to postiglo, postavljena je na noge koheziona politika, koja drži na okupu. Sredstva se povlače iz golemog fonda, regionalnog, koji je veliki skoro koliko i onaj namijenjen poljoprivredi, štaviše, novac iz regionalnog fonda namijenjen je uglavnom siromašnijima.

Eurostatov godišnjak pokrio je područja za koje inače rade statistička ispitivanja dugi niz godina, a to su ekonomija, stanovništvo, zdravstvo, obrazovanje, tržište rada, strukturalne poslovne statistike, turizam, informaciono društvo, poljoprivreda, transport, nauka i istraživanje, evropski gradovi i tzv. metroregije, zarade i životni standard, ruralni razvoj.

Opširnije o ovom temi čitajte u štampanom izdanju za 3. novembar

Preporučujemo za Vas