Masovno špijuniraju i Njemačka, Španija, Francuska i Švedska

Agencije prisluškuju komunikacije putem optičkih kablova i tajno sarađuju sa privatnim telekomunikacionim kompanijama
2 komentar(a)
špijuniranje, Foto: Kingofdkingz99.blogspot.com
špijuniranje, Foto: Kingofdkingz99.blogspot.com
Ažurirano: 02.11.2013. 14:46h

Špijunske agencije u zapadnoj Evropi sarađuju u masovnom nadzoru interneta i telefonskih komunikacija kao i njihove američke kolege koje kritikuju evropske vlade, piše "Gardijan".

Pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši saradnik američke Nacionalne bezbjedonosne agencije (NSA) Edvard Snouden, "Gardijan" navodi da agencije prisluškuju komunikacije putem optičkih kablova i tajno sarađuju sa privatnim telekomunikacionim kompanijama.

"Gardijan" navodi Njemačku, Francusku, Španiju, Švedsku i Holandiju kao zemlje u kojima obavještajne agencije razvijaju takve metode u saradnji sa kolegama, uključujući britansku obavještajnu agenciju GCHQ, prenosi agencija Rojters.

Izvještaj bi mogao da dovede u neugodnu situaciju vlade tih zemalja, posebno Njemačku i Francusku, koje su najglasnije u protestima zbog američkog masovnog prisluškivanja evropskih komunikacionih mreža koje je otkrio Snouden.

Njemačka je, zajedno sa Brazilom, u Ujedinjene nacije (UN) iznijela predlog rezolucije koji poziva da se stane na kraj sa pretjeranim elektronskim nadzorom, prikupljanjem podataka i drugim kršenjima privatnosti.

Berlin je posebno ogorčen zbog otkrića da je NSA pratila i mobilni telefon kancelarke Angele Merkel.

"Gardijan" navodi da dokumenti GCHQ-a koje je objavio Snouden pokazuju da se britanska agencija hvali da je savjetovala evropske kolege o tome kako mogu da zaobiđu domaće zakone koji bi trebali da ograniče njihova nadzorna ovlašćenja.

Pozivajući se na izvještaj GCHQ-a iz 2008. o situaciji u svakoj zemlji, "Gardijan" navodi da su britanski špijuni bili posebno impresionirani njemačkom agencijom BND, koja ima "veliki tehnološki potencijal i dobar pristup srcu interneta".

Britanska agencija takođe hvali francusku agenciju DGSE, posebno njene bliske veze sa jednom neimenovanom telekomunikacionom kompanijom, koje je GCHQ želio da iskoristi.

"Uspostavili smo kontakt sa glavnim industrijskim partnerom DGSE-a, koji ima inovativne pristupe nekim izazovima interneta, povećavajući izglede da GCHQ iskoristi tu kompaniju u području razvoja protokola", stoji u izvještaju.

Slično se ocjenjuju i obavještajne agencije u Španiji, Švedskoj i Holandiji. Španski CNI dobio je pohvale za svoje veze sa neimenovanom britanskom telekomunikacionom kompanijom, a švedski FRA zbog zakona iz 2008. koji je proširio nadzorna ovlašćenja.

"Gardijan" navodi da Britanci nisu zadovoljni samo Italijom zbog sukoba između suparničkih agencija i pravnih ograničenja za njihove aktivnosti.

Bonus video: