Rumunija: Počela gradnja američke vojne baze

Ovo postrojenje u Deveselu biće ključna komponenta u izgradnji cjelokupnog balističko-raketnog odbrambenog sistema NATO-a, rekao je zamjenik generalnog sekretara Alijanse
14 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 21:03h

Na jugu Rumunije u okrugu Olt je zvanično počela izgradnja američke baze za rakete-presretače, koja će postati dio evropskog sistema protivraketne odbrane.

"Ovo je istorijska prilika", izjavio je zamjenik generalnog sekretara NATO-a, američki diplomata Aleksandar Veršbou, na polaganju kamena-temeljca u bivšoj rumunskoj vazduhoplovnoj bazi Deveselu, prenosi Frans pres.

"Ovo postrojenje u Deveselu biće ključna komponenta u izgradnji cjelokupnog balističko-raketnog odbrambenog sistema NATO-a", rekao je Veršbou, dodajući da je će baza profunkcionisati do kraja 2015. i integrisati se u sistem NATO-a.

Svečanom početku prisustvovali su predsjednik Rumunije Trajan Basesku, kao i američki podsekretar za odbranu Džejms Miler i direktor američke Agencije za raketnu odbranu Džejms Sajring (Syring), navodi francuska agencija.

Basesku je rekao da štit ima cilj "zaštitu evropskih i američkih građana".

Vašington će investirati 97 miliona eura u bazu, izgrađenu prije 60-ak godina uz pomoć bivšeg Sovjetskog Saveza.

U bazi, koja ostaje pod rumunskom komandom, biće smješteno prosječno 200 američkih vojnika, do maksimalno 500.

Poljska i Rumunija složile su se da narednih godina smjeste po 24 američke rakete-presretače SM-3, a američki brodovi opremljeni raketama-presretačima treba da budu bazirane u jednoj španskoj luci.

Rumunski vojnik na mjestu gradnje baze (Foto: Reuters)

"Ono što počinjemo danas je snažan i opipljiv izraz našeg svečanog obavezivanja uzajamnoj bezbjednosti u Evropi", rekao je Miler.

Pokrenut 2010, projekat NATO antiraketnog štita baziran uglavnom na američkoj tehnologiji, obuhvatiće raspoređivanje raketa i snažnih radara u istočnoj Evropi i Turskoj, navodi AFP, dodajući da je za projekat rečeno da ima cilj sprečavanje potencijalnog iranskog napada i da je izazvao protivljenje Rusije.

Taj protivraketni sistem gradiće se etapno i planira se da bude operativan 2018. godine, navodi francuska agencija.

Galerija

Bonus video: