Aktivista Greenpeace-a visio dva sata s Ajfelovog tornja u znak protesta

Nakon što se popeo i objesio s druge platforme tornja, aktivista je razmotao veliki žuti transparent na kojemu je pisalo "Oslobodite arktičku tridesetoricu"
2 komentar(a)
Greenpeace u Parizu, Foto: Www.greenpeace.org
Greenpeace u Parizu, Foto: Www.greenpeace.org
Ažurirano: 26.10.2013. 12:42h

Aktivista ekološke organizacije Greenpeace visio je danas dva sata s Ajfelovog tornja, želeći na taj način da skrene pažnju i pozove na puštanje na slobodu 30 ljudi koji su već više od mjesec dana u ruskom zatvoru, jer su protestovali protiv bušenja nafte na Arktiku.

Nakon što se popeo i objesio s druge platforme jedne od glavnih pariskih znamenitosti, aktivista je razmotao veliki žuti transparent na kojemu je pisalo "Oslobodite arktičku tridesetoricu". Nakon dva sata su ga, bez incidenata, na tlo spustili vatrogasci.

Dvadeset i osam članova Greenpeace i dvojica novinara uhapšeni su u septembru, nakon pokušaja uspinjanja na naftnu platformu u ruskim vodama Arktika. Platforma u Barentsovu moru u vlasništvu je ruske državne kompanije Gazprom.

Prvobitne optužbe podignute protiv aktivista zbog piratstva u srijedu su ublažene i sada se terete za huliganstvo, zbog čega se u Rusiji može dobiti sedmogodišnja zatvorska kazna.

"Ovdje smo da bismo od francuske vlade zatražili da napravi sve što može kako bi se iz zatvora pustilo 28 aktivista i dvojica novinara utamničenih u ruskom zatvoru već 38 dana", rekao je član francuskog Greenpeace-a Siril Kormije.

Grupa želi da francuski premijer izvrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim će se sastati naredne sedmice.

Mediji izvještavaju o kampanji i u pariskom metrou gdje su aktivisti postavili postere s fotografijama na kojima se vide njihovi gumenjaci ispred naftne platforme ispod kojih piše "Oni su moćni. Mi smo odlučni".

Bonus video: