Poslanik EP sve podržava samo da bi dobio dnevnicu

Poslanik koji u parlamentu sjedi pored rumunskog ultranacionaliste kaže da su Zamfireskuove "odluke" samo pokazatelj da on uopšte nije briga o čemu se raspravlja
7 komentar(a)
Dumitru Zamfiresku, Foto: Adevarul.ro
Dumitru Zamfiresku, Foto: Adevarul.ro
Ažurirano: 24.10.2013. 13:55h

Rumunski ultranacionalista, član Evropskog parlamenta (EP), nije glasao ni protiv jednog od posljednjih 541 predloga koji su razmatrani u tom tijelu. Kolege sumnjaju da Dumitrua Zamfireskua više zanimaju bonusi koje dobija za prisustvo na sjednicama nego ono o čemu se glasa.

Povodom kontroverznog pitanja novog niza propisa o duvanu, evropski parlamentarci su 63 puta predložili amandmane. Uprkos tome što su neki od njih bili međusobno kontradiktorni, Rumun je povodom svih glasao „za“, prema veb sajtu votewatch.eu, koji registruje elektronsko glasanje u EP.

„Svako ko glasa ovako nasumice i nemoralno ne preuzima ozbiljno odgovornost kao izabrani političar“

Navodno se složio da bi naljepnica sa upozorenjem trebalo da pokriva i 50 i 65 odsto kutije cigareta, i da duvanskim kompanijama treba dopustiti da biraju gdje će ih staviti a i da ih treba primorati da ih lijepe na donji dio kutije, piše „Špigl”.

Poslanik koji u parlamentu sjedi pored Zamfireskua kaže da su njegove „odluke“ samo pokazatelj da nezavisnog rumunskog predstavnika uopšte nije briga o čemu se raspravlja.

Austrijski poslanik Martin Erenhauzer, poznat po otkrivanju zloupotreba u Evropskoj uniji, rekao je „Špiglu“ da su glasačke navike njegovog kolege „potpuno nepotrebni doprinos političkoj apatiji.“

„Ponekad ispred sebe nema apsolutno nikakva dokumenta, a bez njih ne može da zna ni o čemu se glasa”, kazao je Erenhauzer.

„Svako ko glasa ovako nasumice i nemoralno ne preuzima ozbiljno odgovornost kao izabrani političar.“

Poslanici EP primaju oko osam hiljada eura mjesečno ali dobijaju dodatnih 152 eura dnevno samo za prisustvo plenarnim sjednicama. Štaviše, svi koji su prisutni na makar 50 odsto glasanja, dobijaju dodatnih 152 eura dnevno.

Zamfiresku je propustio samo 18 od 1298 glasanja na plenumima, ali njegovih „da“ vjerovatno ima još s obzirom na to da sajt ne registruje glasanje podizanjem ruke.

„Špigl“ piše da je 59-godišnji Rumun tokom Čaušeskuove diktature bio član zloglasne tajne policije Sekuritatea.

Potom se, nakon pada Gvozdene zavjese, pridružio ultradesničarskoj stranci Velika Rumunija, na čelu sa Korneliju Vadimom Tudorom, koji je poricao da je u Rumuniji bilo holokausta te vodio kampanju za masovna pogubljenja na fudbalskim stadionima i uvođenje radnih logora.

Tudor je danas član EP-a i glasa za predloge često koliko i Zamfiresku, navodi „Špigl” .

Prema sajtu VoteWatch-u, Zamfiresku u parlamentu nije progovorio ni riječ, nikad nije postavio pitanje, predložio neku inicijativu ili čak amandman. Iako je navodno član Odbora za međunarodnu trgovinu, malo koji kolega ga poznaje.

A Erenhauzer je kazao da je odlučio da u parlamentu ne poteže pitanje spornih navika rumunskog poslanika jer bi to vjerovatno bilo kontraproduktivno.

„Ako bi jedan nepouzdani ultradesničarski nacionalista počeo da razmišlja o svojim odlukama, rezultat glasanja bi mogao biti puno gori nego kada samo automatski pritisne taster 'za'.“

Zamfiresku je za njemački list rekao da se može sjetiti kad je posljednji put glasao „ne“, ali je dodao: „Glasam 'za' jer se slažem sa svim predlozima.“

Bonus video: