Španija: Sloboda za članicu ETA

Pripadnica ETA se nalazi u zatvoru od 1987. kada je osuđena za ubistvo 24 čovjeka i za desetine pokušaja ubistava i nanošenje teških tjelesnih povreda i terorizam
0 komentar(a)
Ines del Rio Prada, Foto: Lavanguardia.com
Ines del Rio Prada, Foto: Lavanguardia.com
Ažurirano: 22.10.2013. 14:58h

Sud u Španiji oslobodio je pripadnicu ETA poslije presude Evropskog suda u Strazburu, čime je otvoren put za oslobađanje na desetine drugih separatista.

Ines del Rio Prada će tokom dana biti oslobođena iz zatvora Koruna na sjeverozapadnu Španije prema principu da ne može da se izdržava zatvorska kazne bez zakonskog osnova i da stoga ona, sada sa 55 godina, po zakonu, ima ista prava na slobodu kao i bilo koji drugi Španac, navodi Euronjus.

Pripadnica ETA se nalazi u zatvoru od 1987. kada je osuđena za ubistvo 24 čovjeka i za desetine pokušaja ubistava i nanošenje teških tjelesnih povreda i terorizam, čime je njena optužnica bila "teška" više od 3.000 godina robije.

Međutim, kako španski zakon ograničava maksimalnu kaznu na 30 godina robije, a dozvoljeno je devet godina manje za rad obavljan u zatvoru i za dobro vladanje smanjuje robiju, ona je trebalo da bude puštena iz zatvora još 2008. godine, objašnjava Euronjuz.

Sud u Strazburu juče je donio oslobađajuću presudu, a sudije u Španiji su se rukovodile višom instancom, pa je puštena na slobodu "u skladu sa odlukom u Strazburu". Ista presuda mogla bi biti i "rješenje" i oslobađanje još 54 pripadnika ETA iz zatvora, devet zatvorenika iz drugih oružanih grupa koje su se u međuvremenu zaspale, 14 običnih kriminalaca, svi u skladu sa "retroaktivnim sklaćivanjem vremena remisije (oproštaja)".

Bonus video: