Njemačka dobija vladu do Božića

Sam Zigmar Gabrijel, šef SPD želi, prema pisanju tablioda "Bild" da "doda gas" i da se pregovori okončaju do 14. novembra, kada u Lajpcigu počnje dvodnevni kongres
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2013. 14:07h

Nova njemačka vlada pobjednika demohrišćana i poraženih socijaldemokrata trebalo bi da bude formirana do Božića, najavljuju iz Socijaldemokratske partije.

Konvent SDP-a, najviše partijsko tijelo koje se sastaje između dva kongresa, juče dao "zeleno svjetlo" za početak koalicionih pregovora sa kancelarom Angelom Merkel.

Buduće koalicione partnere, prema medijskim najavama, očekuju "rovovski pregovori", koji će početi u srijedu i, prema jednima, trajati do polovine novembra, kada SPD ima svoj partijski kongres, a prema drugima, znatno duže.

Sam Zigmar Gabrijel, šef SPD želi, prema pisanju tablioda "Bild" da "doda gas" i da se pregovori okončaju do 14. novembra, kada u Lajpcigu počnje dvodnevni kongres.

SPD je sastavio listu zahtjeva za Merkelovu, a analitičari danas ocjenjuju da socijaldemorkate neće odustati od svog zahtjeva za najnižu cijenu rada od 8,5 eura po satu, čemu se demohrišćani protive, tvrdeći da to može ukočiti privredni rast.

Lijevo krilo socijaldemokrata želi, takođe, i uvođenje posebnog poreza za bogate, što demohrišćani odbijaju, a zahtijevaju, sudeći prema jednoj listi sa najmanje deset tačaka, i anuliranje razlike u plaćanju za isti posao žena i muškaraca, više žena na vodećim pozicijama, uvođenje poreza na finansisjke transakcije, veće investicije u obrazovanje i infrastrukturu, jače zapošljavanje u zoni eura, bolji penzijski sistem, strategiju privrednog rasta Evrope......

Socijaldemokrate planiraju, takođe, da se na kraju pregovora o "velikoj koaliciji", koji su naišli na kritike baze, njihovh 470.000 članova izjasne o vladi s Merkelovom.

Njemački mediji prenose kritike i komentare članova i tradicionalnih birača SPD, od kojih neki pišu da se osjećaju prevarenim, izdatim i prodatim i da su oni glasali za SPD, jer su željeli promjene.....

SPD je naišao i na kritiku svojih dosadašnjih političkih protivnika-demohrišćana.

Bonus video: