Nastavljeni protesti u Francuskoj: Srednjoškolci protiv deportacije

Protestna šetnja zakazana je za danas i u njoj će, kako je najavljeno, učestvovati i nekoliko poznatih ličnosti ljevičarske orijentacije
4 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 14:25h

U Francuskoj su nastavljeni protesti srednjoškolaca iz 50 škola zbog deportacije učenika romske i drugih nacionalnosti.

I juče su protesti održani nakon što su u žižu javnosti dospjeli slučajevi Leonarde Dibrani (15) koja je sa porodicom protjerana na Kosovo i još jednog učenika (19) protjeranog u Jermeniju.

Protestna šetnja zakazana je za danas poslije podne i u njoj će, kako je najavljeno, učestvovati i nekoliko poznatih ličnosti ljevičarske orijentacije.

Ministar obrazovanja Vensan Pejon je zatražio je od učenika da se vrate na nastavu i ne sprječavaju druge učenike da prisustvuju časovima.

(FOTO: Beta/AP)

Izvori u francuskoj vladi predsjednika Fransoa Olanda naveli su da će se vlada oglasiti saopštenjem o slučaju Dibrani za vikend nakon što se okonča istraga o tome kako je donijeta odluka o njenoj deportaciji, prenosi AFP.

Socijalistička vlada je nagovijestila mogućnost promjene politike tako da strani učenici koji su upisani u francuske škole ne mogu biti protjerani iz Francuske.

Leonardu Dibrani policija je uhapsila 9. oktobra tokom školskog izleta i deportovala na Kosovo zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, što je izazvalo burnu reakciju javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa čiju sada ostavku traže neki demonstranti.

(FOTO: Beta/AP)

Vals je prošlog mjeseca izazvao opšte nezadovoljstvo kada se založio za deportacije Roma rekavši da oni ne mogu da se integrišu u francusko društvo.Otac 15-godišnje romske djevojčice priznao je juče, međutim, da je lagao je francuske vlasti da njegova porodica potiče sa Kosova kako bi lakše dobili azil.

Rešat Dibrani (47) je u intervjuu za francusku agenciju AFP priznao da je on jedini član ove porodice koji potiče sa Kosova. On je tu srpsku pokrajinu napustio kad je imao devet godina i sa roditeljima se preselio u Italiju, da bi u Francusku stigao 2008. sa ženom i djecom.

Njegova žena Šemaili (41) je rođena u Italiji, što je slučaj i sa petoro od njihovih šestoro djece, uključujući 15-godišnju Leonardu, dok je najmlađi član porodice Dibrani, 17-mjesečna Medina, jedina od djece rođena u Francuskoj.

Galerija

Bonus video: