Hag: Opljačkan stan ruskih diplomata

Zgrada u kojoj je provaljeno u stan nalazi se pored ambasade Rusije, ali nema diplomatski status iako u njoj žive ruske diplomate
95 pregleda 1 komentar(a)
Holandija, Foto: Wikipedia
Holandija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 18.10.2013. 10:20h

Svega nekoliko sati pošto je holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans izjavio da holandski kralj Vilem Aleksander neće odložiti svoju posjetu Rusiji zbog napada na holandskog diplomatu u Moskvi u Hagu je provaljeno u stan ruskih diplomata.

"Uveče 17. oktobra, vraćajući se sa posla zaposleni u ambasadi Rusije u Holandiji koji žive u zgradi koja se nalazi van teritorije ambasade, otkrili su tragove provale u jedan od stanova u kome živi radnik administrativno-tehničkog odeljenja ambasade, a koji je trenutno na odmoru"“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaposleni u ambasadi su o provali obavijestili holandsku policiju, a u saopštenju ruskog ministarstva se dodaje da očekuje podrobnu istragu od Holandije i otkrivanje počinioca.

Zgrada u kojoj je provaljeno u stan nalazi se pored ambasade Rusije, ali nema diplomatski status iako u njoj žive ruske diplomate, navodi agencija Interfaks saznanja iz holandske policije.

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je već izrazio žaljenje zbog ovog incidenta, piše holandski list "De Telegraf", a prenose ruski mediji. Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je takodje saopštilo da saradjuje sa policijom u istrazi kao i da su u kontaktu sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova.

Diplomatski problemi

Ovo je već treći incident sa ruskim i holandskim diplomatama za posljednje dvije nedelje. Najpre je u Hagu priveden usred noći, zbog navodne prijave komšija da tuče djecu, ministar savjetnik ruske ambasade u Holandiji Dmitrij Borodin.

Borodinovo privođenje ocijenjeno je kao najgrublje kršenje Bečke konvencije prije svega u Rusiji, ali i u Holandiji. Holandija se nakon nekoliko dana i zvanično izvinila, a Rusija zahteva da se strogo kazne policajci koji su priveli Borodina stavivši mu i lisice kao i da Borodin i njegova porodica dobiju kompenzaciju za nanošenje moralne i materijalne štete.

Premijer Holandije Mark Rute rekao je u intervjuu holandskom listu "De Telegraf" da policijac koji je priveo Borodina neće biti kažnjen. Drugi rusko-holandski diplomatski incident dogodio se u Moskvi 15. oktobra kada je u svom stanu pretučen ministar savjetnik holandske ambasade u Moskvi Ono Elderenbos.

Napadači su diplomatu vezali, stan preturili, a na ogledalu karminom napisali "LGBT“ i nacrtali srce. Zvanična Rusija izrazila je žaljenje zbog ovog incidenta i obećala podrobnu istragu.

U Holandiji su se nakon toga čuli pozivi da holandski kralj Vilem Aleksander ne treba da ide u posjetu Moskvi koja je zakazana za početak novambra i kojom će se obilježiti kraj "Godine Rusija-Holandija“.

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans rekao je da kralja ne treba uvlačiti u ove incidente i da će se posjeta desiti kako je i planirana. Pored ovih incidenata Rusija i Holandija su u sukobu i oko hapšenja i tretmana aktivista Grinpisa koji su pokušali da održe protest na naftnoj platformi "Prirazlomnaja“, a medju kojima je dvoje državljana Holandije.

Takođe, ledolomac "Artik sanrajz“" plovio je pod holandskom zastavom i Holandija ima namjeru da brod vrati, ako je potrebno i sudskim putem.

Bonus video: