Holandija priznala grešku zbog hapšenja ruskog diplomate

Rusija očekuje od Haga dalje mjere kako bi krivci za kršenje međunarodnog prava koje štiti službenika ruske ambasade bilil pozvani na odgovornost
0 komentar(a)
Holandija, Foto: Wikipedia
Holandija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.10.2013. 12:47h

Holandija je priznala kršenje Bečke konvencije u incidentu sa ruskim diplomatom i želi bliske kontakte kako bi se riješio taj konflikt, saopšteno je iz Moskve.

Rusija s druge strane očekuje od Haga dalje mjere kako bi krivci za kršenje međunarodnog prava koje štiti službenika ruske ambasade bilil pozvani na odgovornost.

Putin traži izvinjenje Holandije zbog hapšenja ruskog diplomate >>>

U noti, čiju je kopiju ambasador Holandije predao Ministarstvu inostranih poslova Rusije, “postoji priznanje da hapšenje i pritvaranje ruskog diplomate sa ličnim diplomatskim imunitetom predstavlja kršenje obaveza Kraljevine Holandije koje proističu iz odredbi Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine”, prenijela je agencija RIA Novosti.

Takođe se “izražava želja za daljim bliskim kontaktima radi potpunog objašnjavanja tog pitanja u duhu uzajamne saradnje”, navedeno je u saopštenju.

“S ruske strane čvrsto je naglašeno da i dalje očekujemo naredne poteze vezane, između ostalog, za pozivanje na odgovornost holandskih zvaničnika koji su počinili kršenje međunarodnog prava” naveo je ruski MIP.

Proteklog vikenda u stan savjetnika ambasade Rusije u Hagu Dmitrija Borodina upali su policajci i, uz obrazloženje da je loše postupao sa djecom, pretukli ga, stavili mu lisice i odveli ga u policijsku stanicu, gdje su ga držali skoro do jutra a potom bez izvinjenja i objašnjenja pustili, podseća RIA Novosti.

Bonus video: