Njemačka: Raste pritisak da se oformi nova vlada

Nakon završenih izbora, vodeći političari izloženi su, i u zemlji i u EU, pritisku da sastave izvršnu vlast, čije bi se formiranje po nekim procjenama moglo odužiti i do januara
0 komentar(a)
Bundestag, Foto: Reuters
Bundestag, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2013. 14:53h

Pritisak na njemačke političke stranke da, nakon završenih izbora, što brže sastave vladu raste.

Nakon Evropske komisije u srijedu su i vodeći predstavnici njemačke privrede ukazali na potrebu što bržeg formiranja učinkovite vlade u Njemačkoj, čije bi se formiranje po nekim procjenama moglo odužiti i do januara naredne godine.

"Mi nemamo mnogo vremena. Svaki dan je sve skuplji, a svuda čekaju obaveze koje se moraju izvršiti, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu", rekao je predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Ulrih Grilo na jednom skupu u Dizeldorfu.

On je upozorio na potrebu što bržeg dogovora oko budućnosti snabdijevanja energentima kao i uopšte na potrebu stvaranja povoljne klime za strane ulagače.

Njemačka privreda od nove vlade očekuje i dalju podršku zajedničkoj evropskoj valuti. "Nama je euro potreban", zaključio je Grilo.

Pritisak na vodeće njemačke političare stiže i iz Brisela.

Evropski komesar za budžet Januš Levandovski istakao je, u razgovoru za njemački dnevni list "Handelsblatt", kako Njemačka Evropi mora da pruža primjer "stabilnosti i predvidljivosti".

Bonus video: