Muke članice "Pussy Riot" u zatvoru: Zabranili mi vodu

Tolokonjikova (23) je prije pet dana stupila u štrajk glađu zbog loših uslova u zatvoru
51 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 15:07h

Osuđena članica pank grupe "Pusi rajot" Nadežda Tolokonjikova, koja već pet dana štrajkuje glađu, optužila je danas zatvorske oficire da joj ne daju vodu.

Suprug Tolokonjikove je u poruci, upućenoj agenciji AFP, naveo da je zatvorski čuvar rekao njegovoj supruzi da mu je naređeno da joj oduzme svu vodu za piće, što je potom i učinio.

Zvaničnici zatvora su ove navode demantovali, a na sajtu su objavili da su joj samo zamijenili hladnu vodu za piće sa prokuvanom na predlog ljekara.

Tolokonjikova (23) je prije pet dana stupila u štrajk glađu zbog loših uslova u zatvoru i, kako tvrdi, prijetnji po život koje joj upućuje zatvorsko osoblje.

Ona je tada u pismu, koje je njen suprug predao ruskom sajtu "Lenta.ru", navela da stupa u štrajk glađu i "odbija da učestvuje u robovskoj zatvorskoj radionici sve dok zatvorski šefovi ne počnu da poštuju zakon i da se odnose prema osuđenim ženama kao prema ljudskim bićima...".

Pussy Riot

Ukazala je da su osuđenice primorane da rade 17 sati dnevno u zatvorskoj radionici, a da im je dozvoljeno noću da spavaju samo četiri sata. Takođe je dodala da nemaju pristup toaletu, perionici za veš i da ih zatvorske vlasti tuku, prenijela je agencija RIA Novosti.

Tolokonjikova je jedna od tri članice "Pusi rajota" koje su u avgustu prošle godine proglašene krivima zbog "huliganskog ponašanja motivisanog vjerskom mržnjom". One su, naime, u moskovskoj crkvi izvele "pank molitvu" u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za predsjedničke izbore.

Galerija

Bonus video: