zaustaviti rasizam

Podrška evropskih ministara prvoj crnkinji u vladi Italije

Italijanska ministarka integracija Kjenge je izložena neprihvatljivim napadima koji moraju prestati, poručili su evropski ministri
0 komentar(a)
Sesil Kjenge, Foto: Selpuglia.it
Sesil Kjenge, Foto: Selpuglia.it
Ažurirano: 20.02.2019. 13:28h

Ministri iz 16 evropskih zemalja došli su u Rim da podrže prvu crnkinju italijansku ministarku Sesil Kjenge, koja se suočava sa rasističkim ispadima još otkako je u aprilu imenovana na funkciju.

Ministri su potpisali deklaraciju kojom se osuđuje rasizam kao prijetnja evropskim demokratskim principima. Oni su takođe pozvali cijeli kontinent da prihvati različitost, a političare da budu primer jedinstva - nikako netolerancije.

Prema njihovim riječima, italijanska ministarka integracija Kjenge je izložena neprihvatljivim napadima koji moraju prestati,  naročito oni koji dolaze iz političke klase Italije. Jedan pripadnik ksenofobične Lige za sever nazvao je Kjenge, rođenu u Kongu, "kongoležanskom majmunicom".

Drugi političar, potpredsednik italijanskog Senata, uporedio ju je sa orangutanom. Treći političar je na Fejsbuku sugerisao da bi Kjenge trebalo da doživi silovanje kako bi znala kako izgleda biti žrtva zločina.

Kjenge, očna lekarka koja živi u Italiji od 1983. godine, odgovorila je na napade rezervisano, rekavši da nije na njoj da ih osuđuje, već da je to posao Italijana i njihovih institucija. Ministri i ambasadori iz 16 evropskih zemalja odgovorili su u njeno ime i osudili rasističke napade.