Merkelovoj malo fali do apsolutne vlasti: Održaćemo Evropu na okupu

Merkelini konzervativci ubjedljivo pobijedili na izborima u Njemačkoj
7 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 07:19h

Kancelarka Angela Merkel zabilježila je ubjedljivu ličnu pobjedu na juče održanim izborima u Njemačkoj, ali je malo vjerovatno da će osvojiti apsolutnu većinu u Bundestagu, što znači da će morati da ubijedi ljevičarske protivnike da uđu u njenu koalicionu vladu.

Prema prvim rezultatima, njen konzervativni blok – Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) – osvojio je 42 odsto glasova, što bi, ukoliko tako ostane, bio njihov najbolji rezultat od 1990. kada se Njemačka ujedinila.

Ukoliko bi ovakav bio i konačan rezultat, Merkelin blok bi bio izuzetno blizu apsolutne većine što je posljednji put uspio 1957. konzervativac Konrad Adenauer, otac Savezne Republike Njemačke.

„Već možemo da slavimo, jer smo postigli veliki uspjeh. Ovo je super rezultat“, kazala je Merkel oduševljenim pristalicama. „Zajedno ćemo uraditi sve što možemo da sljedeće četiri godine budu uspješne za Njemačku.“

Međutim, opstanak dosadašnje koalicije desnog centra sa Slobodnim demokratama (FDP) doveden je u pitanje, pošto ova partija naklonjena preduzetništvu nije prešla cenzus od 5 odsto i prijeti joj ponižavajući izlazak iz Bundestaga, što se nije desilo u cijelom poslijeratnom periodu.

Druga najveća stranka, Socijal-demokratska partija (SPD) lijevog centra zabilježila je drugi najgori rezultat od Drugog svjetskog rata, osvojivši samo 25,5 odsto glasova poslije kampanje pune gafova koju je vodio bivši ministar finansija Per Štajnbrik.

Nova stranka, euroskeptična Alternativa za Njemačku (AfD) bi ipak mogla lišiti Merkelovu parlamentarne većine ukoliko konačni rezultati pokažu da je prešla cenzus za ulazak u Bundestag. Projekcije su sinoć pokazale da je ova partija osvojila oko 4,9 odsto glasova.

Radikalna Ljevica će vjerovatno biti treća najveća parlamentarna stranka sa osvojenih 8,4 odsto glasova, ispred ekološke stranke Zeleni koju je podržalo oko 8 odsto birača.

Uprkos ubjedljivoj pobjedi, Merkelin treći mandat neće biti lak ukoliko na kraju bude vladala sama, što je malo vjerovatno.

Neki analitičari brinu da bi mogla imati poteškoća da progura zakone kroz oba doma parlamenta. U Bundesratu, gornjem domu koji ima mogućnost da blokira odluke, dominiraju lijevo nastrojene partije poput SPD-a i Zelenih.

„Ako Merkel bude imala apsolutnu većinu, to će biti tijesna većina, što joj u političkom smislu neće olakšati stvari“, ocijenio je Karsten Košmajder, politički analitičar sa berlinskog Slobodnog univerziteta. „Moraće da mnogo više obraća pažnje na ljude u sopstvenoj stranci, na primjer, na one koji su glasali protiv pomoći Grčkoj.“

Upitana da li bi mogla da zamisli da vlada ima apsolutnu većinu od samo jednog poslanika, Merkel je izbjegla direktan odgovor, što je tipično za nju.

„Ne želim da odgovaram na sve te spekulacije“, kazala je. „Sačekajmo konačne rezultate.“

U obraćanju pristalicama, Štajnbrik je kazao: „Lopta je u dvorištu gospođe Merkel. Ona mora sebi da pronađe većinu.“

On je kazao da ukoliko konzervativci uspiju da osiguraju većinu samostalno, malo je vjerovatno da će SPD pristati na veliku koaliciju samo da bi Merkelovoj obezbjedili ubjedljiviju većinu.

Neizvjesnost konačnog rezultata znači da bi Merkel mogla biti primorana na još jednu „veliku koaliciju“ sa SPD, sa kojom je bila na vlasti od 2005. do 2009.

SPD će u tom slučaju tražiti najveću moguću cijenu za svoju podršku takozvanoj „velikoj koaliciji“, kako u pogledu ministarskih mjesta, tako i što se tiče politike, istakao je „Špigl“. Međutim, takva vlada desnog i lijevog centra imala bi ubjedljivu podršku i u Bundestagu i u Bundesratu. Merkel ne bi morala da brine zbog otpora tokom glasanja o paketima pomoći za eurozonu i protiv unutrašnjih reformi kojima će konačno morati da se pozabavi nakon višegodišnjeg odlaganja.

Merkel bi morala da prihvati ljevičarski nastrojenu politiku koju je tokom kampanje zagovarao SPD, poput uvođenja minimalne zarade i povećanja poreza onima koji imaju najveće prihode.

„Večeras nećemo obećati nikakvu koaliciju“, kazala je Andrea Nales, istaknuta zvaničnica SPD-a, izražavajući otpor koji vlada unutar stranke prema partnerstvu sa Merkel drugi put u posljednjoj deceniji. Nakon prve koalicije, SPD-u je opala podrška.

„Nećemo automatski ući u veliku koaliciju“, kazao je i predsjednik SPD Sigmar Gabrijel. „Za nas je važna politika.“

Ako SPD odbije koaliciju s njom, Merkel bi se mogla okrenuti Zelenima, iako bi takva koalicija bila osuđena na još veća trvenja, ocijenio je Rojters.

Merkelova je dobar rezultat svoje partije objasnila u sinoćnjem televizijskom intervjuu: „Ima mnogo ljudi koji, s obzirom na teškoće kojima smo okruženi, uviđaju da mi živimo u prilično dobroj zemlji.“

I analitičari se slažu sa ovom ocjenom.

„Merkel predstavlja Njemačku u jednom teškom vremenu... i ona je Njemcima dala osjećaj da je u takvim vremenima ustala u odbranu njihovih interesa. To je taj faktor mame“, kazao je za „Špigl“ politički analitičar Hajnrih Oberojter sa bavarskog Univerziteta Passau.

„Održaćemo Evropu na okupu”

Kakvu god vladu da formira, Merkel se suočava sa velikim izazovima u novom mandatu, od komplikovanog zaokreta sa nuklearne ka obnovljivoj energiji, postavljanja vizije za rješenje recesije i nezaposlenosti u eurozoni i hvatanja u koštac sa sve većom demografskom krizom u zemlji.

Mnogi evropski partneri Njemačke izrazili su nadu da bi SPD mogla natjerati Merkelovu da ublaži stav prema posrnulim članicama eurozone poput Grčke, iako su šanse za veće zaokrete u spoljnoj politici male.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, socijalista koji se nadao boljem rezultatu SPD-a, požurio je da čestita Merkelovoj u telefonskom razgovoru i da je pozove u Pariz nakon formiranja vlade.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompij je poručio: „Siguran sam da će Njemačka i njena nova vlada nastaviti da bude posvećena i da doprinosi stvaranju mirne i prosperitetne Evrope u službi svih njenih građana.“

Jedan od najistaknutijih članova CDU, ministar finansija Volfgang Šojble obećao je da će Berlin pomoći eurozoni da izađe iz krize. „Ostaćemo pouzdani u ulozi sidra stabilnosti i lokomotivi rasta. Održaćemo Evropu na okupu“, poručio je Šojble.

Galerija

Bonus video: