Merkelova i Štajnbrik će odmjeriti snage na sjutrašnjim izborima

Procjene rezultata sjutrašnjih izbora u Njemačkoj govore da će CDU Angele Merkel osvojiti najviše glasova
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 17:11h

Oko 62 miliona njemačkih glasača sjutra bira novu postavu Bundestaga, donjeg doma nacionalnog parlamenta. Konzervativna CDU aktuelne kancelarke Angele Merkel osvojiće, prema svim procjenama, najviše glasova (38 do 40 odsto). U tom smislu nema iznenađenja.

Njemački kancelar Angela Merkel, favorit na izborima, i njen rival, kandidat socijaldemokrata Per Štajnbrik, koji će joj sutra "izaći na megdan", političari su, čiji su po mnogo čemu različiti životi meta interesovanja javnosti i van predizborne kampanje koja je u punom jeku.

Merkelova, kćerka evangelističkog sveštenika, rođena 1954. godine u Hamburgu, a odrasla u DDR, je ""politička ćerka"" bivšeg kancelara Helmuta Kola od kojega se kasnije u jednoj aferi njihove demohrišćanske stranke hladnokrvno distancirala.

Doktor fizike, trenutno u drugom braku udata za profesora kvantne hemije Joahima Zauera, uspješno vlada Njemačkom, ali, kako mnogi tvrde i Evropskom unijom, već dva mandata i to uglavnom tehnokratski i bez emocija.

Analitičari ocjenjuju da je dio tajne njenog uspjeha, zapravo, u radoznalosti ljudi.

Priča o privatnom životu Merkelove se "servira u malim zalogajima"- govorilo se u "vrućoj fazi" izborne kampanje u kojoj su ona i njen izazivač Štajnbrik, konzervativac među socijaldemokratama "ukrštali koplja" oko pitanja nezaposlenosti, pomoći Grčkoj, američkoj špijunskoj aferi, Siriji, porezima i zapošljavanju, izbjegavajući, pri tome, i jedno i drugo, temu proširenja EU koja je vrlo nepopularna među Njemcima.

Merkelova važi za osobu koja svoj privatni život dobro čuva, ali je u ovoj izbornoj kampanji, kažu analitičari, izgledalo, kao da je željela da kaže "ja sam normalan čovjek, ja sam jedna od vas" i da se predstavi ne samo kao političar i fizičar, već takođe i kao supruga, pomalo baka i domaćica.

Ona je tako u otkrila djelić onoga što su mnogi željeli da znaju o njoj govoreći, doduše štedljivo, o svom stilu vladanja, kuvanju, mužu, ćutanju pred donošenje odluka, ali i o muškarcima.

"Moj muž se rijetko žali.....jedina stalna zamjerka je da na kolačima koje spremam za njega uvijek ima premalo preliva....on je, jednostavno, sin poslastičara...."", pričala je Merkelova svojim biračima o svom mužu, Zaueru, čiji sinovi iz prvog braka sada imaju svoju djecu sa kojom Merkelova zna da provodi odmore.

Kritičari kažu da Merkelova tim andgdotama o sebi, "kupuje vrijeme" u kojem može da odstupi od žestokih tema, poput krize eura, ili izvoza njemačkog naoružanja, ili pitanja nezaposlenih ili....i umjesto hladne političarke koja raspolaže polugama moći ostavi utisak nekoga ko je blizak biračima.

Na drugoj strani, njen "izazivač", sedam godina stariji Štajnbrik, rođen, takođe, kao i ona, u Hamburgu, u porodici njemačkog arhitekte, nije imao "srećan start" kao Merkelova.

Njegov start je bio loš - od oktobra prošle godine, kada ga je predsjedništvo njegove SPD stranke nominovalo za kandidata na izborima za kancelara Njemačke, on je bio na udaru političkih protivnika, ali i istomišljenika zbog svojih enormno visokih honorara i dodatnih zarada, koje prvo nije želio oficijelno da saopšti.

Poslije kritika i pritisaka, Štajnbrik, koji je protiv proširenja EU po automatizmu je, ipak, objavio da je po predavanju dobijao u prosjeku 14 000 eura, oporezovanih sa 48 odsto, a statistika pokazuje da se time našao na prvom mjestu među njemačkim poslanicima kada je riječ o njihovim honorarnim zaradama.

Štajnbrik je rječiti konzervativac među socijaldemokratama i, očito, bogat, ali čini se i štedljiv čovjek, obzirom da njegova supruga Gertrud kaže da oni svoju kuću u Bonu zimi griju samo do 18 stepeni Celzijusa.

Štajnbrika kritikuju da se nalazi preblizu bankarskom lobiju, a on poručuje da će se, kamen, koji su na njega bacili, pretvoriti u bumerang.

U političkom životu Njemačke, Štajnbrik, uglavnom, napada Merkelovu i to frontalno- prebacuje joj da narodu nije dovoljno objasnila projekat Evropa, da konačno treba da kaže koliko će Grčka koštati Njemce, kritikuje njene instrumente za spas eura, "secira" njenu politiku u euro krizi, prebrojava joj propuste, prebacuje duplu igru.....

Štajnbrik je međutim napravio i više političkih gafova - nazvao je pobjednike italijanskih izbora klovnovima, rekao da njemački kancelar malo zarađuje, a onda na novinare svalio svu odgovornost za svoje neuspjehe, poslije te izjave.

Kada je riječ o njegovoj političkoj karijeri-on iza sebe ima uspjehe-od angažmana u vrijeme kancelara Helmuta Šmita, preko šefa vlade najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije u kojoj živi više od 18 miliona ljudi, do uspješnog ministra finansija u vrijeme prve vlade Merkelove.

Rođen 1947. godine u Hamburgu, u porodici njemačkog arhitekte porijeklom iz Gdanjska, čiji su rođaci bili osnivači "Dojče bank", od majke Dankinje, Štajnbrik se nije isticao dobrim uspjehom u školi i svoje studije ekonomije i sociologije završio je na univerzitetu u Kilu, koji ne spada u njemačke najprestižnije univerzitete.

Galerija

Bonus video: