Deset mjeseci uslovne kazne turskom pijanisti

Sud je danas, u odsustvu optuženog, potvrdio presudu od deset mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine. Ovo suđenje je pokrenulo raspravu o slobodi medija u Turskoj.
58 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 12:18h

Sud u Istanbulu potvrdio je danas presudu od deset mjeseci uslovne zatvorske kazne uglednom turskom pijanisti Fazilu Seju, optuženom za vrijeđanje islama.

Presuda je donijeta u aprilu, ali je pijanista uložio žalbu na nju. Sud je danas, u odsustvu optuženog, potvrdio presudu od deset mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, izjavio je branilac pijaniste Meltem Akiol. Advokat je dodao da takva odluka suda otvara put ka ulaganju žalbe Kasacionom sudu.

Pijanista, koji je između ostalog svirao sa Njujorškim filharmonijskim i sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, je 15. aprila osuđen na deset mjeseci zatvora, uslovno na pet godina zbog "vrijeđanja vjerskih vrijednosti dijela stanovništva" pošto je na svom nalogu na Tviteru provocirao muslimane.

Ovo suđenje je pokrenulo raspravu o slobodi medija u Turskoj.

"Sjutra ću nastaviti da živim i stvaram. Nastavljajući svoj život, nastavljam da stvaram još bolja djela", napisao je danas Sej na Tviteru.

Poznat po militantnom ateizmu, virtuozni pijanista je dospio na sud zbog žalbe tri osobe koje su smatrale da su uvrijeđene izjavama pijaniste na Tviteru.

U optužnici protiv Seja (43) nalaze se tvitovi kao: "Ne znam da li ste primijetili, kada je negdje buva, mediokritet, magacioner, lopov ... uvijek je u pitanju islamista".

Tokom prvog saslušanja, jedini put kada je bio na sudu, pijanista je rekao da je nevin i da njegove poruke nisu imale za cilj da vrijeđaju i ponižavaju islam i njegove vjernike.

Za vrijeme gostovanja na jednoj televiziji, Sej je optužio nekoliko nedjelja poslije saslušanja Stranku pravde i razvoja, koja je na vlasti od 2002. godine, da stoji iza suđenja i optužbi protiv njega.

"Sve je to politika. Hoće da vjerujem u boga trpajući me u zatvor ...", rekao je Sej za televiziju. Njegova presuda u aprilu izazvala je brojne kritike protiv Turske posebno od nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava i za slobodu izražavanja.

Evropska komisija je tada izrazila veliku zabrinutost i pozvala vlasti u Ankari da u potpunosti poštuju slobodu izražavanja.

Galerija

Bonus video: