SJEVERNI POL

Rusija obnavlja vojnu bazu na sjevernoj morskoj ruti

Ratna mornarica Rusije ponovo je prisutna u blizini Sjevernog pola. Grupa ratnih brodova Sjeverne flote već sprovodi zadatke u arhipelagu sjeverno od obale Sibira
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 17:45h

Rusija je obnovila vojno prisustvo u okolini Sjevernog pola i planira da tamo izgradi aerodrom, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

Prvi zamjenik ministra odbrane Arkadij Bakhin rekao je da grupa ratnih brodova Sjeverne flote već sprovodi zadatke u arhipelagu sjeverno od obale Sibira.

Ta grupa Ratne mornarice, u kojoj je i teška raketna krstarica na nuklearni pogon "Petar Veliki", raspoređena je duž međunarodnog Sjevernog plovnog puta i u susjednoj zoni Sjevernog pola, rekao je Bakhin novinarima.

Grupa će obnoviti i održavati tamošnji aerodrom koji može cijele godine da prima vojne teretne avione An-72 i An-74.

"Obnovićemo u potpunosti "polarnu avijaciju" i njenu infrastrukturu", naveo je Bakhin.

Kako je još dodao, Rusija planira i da uskoro razmjesti još nekoliko grupa Ratne mornarice kod arktičkih ostrva Novaja Zemlja i Franc Jozef.

Rusija je članica Arktičkog savjeta koji čini osam zemalja čija je teritorija u neposrednom susjedstvu Sjevernog pola.

Rusija obnavlja svoju vojnu prisutnost na Arktiku da bi mogla da kontroliše sjevernu morsku rutu, što je strateški projekt koji tek treba da dobije veću važnost u međunarodnoj trgovini, rekao je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je kazao da će se obnoviti vojna baza na Novosibirskim ostrvima, na istoku Arktika, napuštena početkom 1990-ih.

"Naši vojnici su odande otišli 1993. To je ujedno veoma važna baza u Arktičkom moru, nova etapa u korištenju sjeverne morske rute", rekao je Putin a prenose ruske agencije.

"Zadaće koje izvršavaju brodovi Sjeverne flote samo su dio zadaća koje su postavili ruski predsjednik i ministar obrane kako bi proširili i poboljšali sjevernu morsku rutu i obližnje arktičko područje", rekao je zamjenik ministra obrane Arkadij Bahin, a prenio je Interfax.

Ova polarna "prečica" kojim se može putovati tokom ljetnjih mjeseci zahvaljujući klimatskim promjenama i topljenju glečera, omogućuje da se plovidba skrati za 12 do 15 dana u odnosu na do sada uobičajene trgovačke puteve kroz Suecki kanal.

Ova ruta koja se do sada slabo koristila, imaće sve veću ulogu u međunarodnoj trgovini, naglasio je ruski predsjednik.

Galerija