Dragi poziva zemlje eurozone da više podstiču ulaganja

Ostvaren je značajan napredak u stabilizaciji eurozone, ali ostaje još posla da se to pretvori u održivi rast privrede, poručio je Dragi
0 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Reuters
Mario Dragi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2013. 10:22h

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi pozvao je vlade zemalja eurozone da učine više za podsticanje ulaganja, što je, po njegovom mišljenju, efikasan način za povećanje konkurentnosti. Inovacija i investicije su poluge za stimulisanje produktivnosti, rekao je Dragi na poslovnom skupu u Berlinu.

On je rekao da je važno podsticati rast, otvaranje radnih mjesta i konkurentnost, pošto je oporavak privrede u 17 zemalja evrozone još na početku, da je privreda još krhka, a nezaposlenost previsoka. Vraćanje konkurentnosti eurozone u cijelini je "ključni element za poboljšanje sadašnje ekonomske situacije", rekao je Dragi.

"Moja glavna poruka je sljedeća: ostvarili smo značajan napredak u stabilizaciji eurozone, ali ostaje još posla da se to pretvori u održiv rast i otvaranje radnih mjesta", naglasio je predsjednik Evropske centralne banke.

Dragi je ponovo istakao važnost jačanja institucionalne strukture eurozone, prije svega stvaranjem bankarske unije. Ovakva unija već je u fazi formiranja i treba da posluži da obnovi kreditno tržište eurozone a i da ubrza oporavak banaka.

Bonus video: