Građani ne žele

Island i zvanično prekinuo pregovore sa EU

Raspustili smo tim i pregovaračke grupe i više neće biti održan nijedan samit, poručio je islandski premijer
20 komentar(a)
Island i EU, Foto: Www.newsoficeland.com
Island i EU, Foto: Www.newsoficeland.com
Ažurirano: 13.09.2013. 09:44h

Islandski ministar vanjskih poslova Gunar Bragi Sveinson saopštio je da je Island i zvanično obustavio pristupne pregovore s Evropskom unijom (EU).

Koalicija desnog centra, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u aprilu, obećala je da će prekinuti proces evropskih integracija, što se sada i formalno desilo.

"Raspustili smo tim i pregovaračke grupe i više neće biti održan nijedan samit. Vlada je jedinstvena po tom pitanju. Proces je obustavljen, ništa nije zatvoreno, želimo poboljšanje naše komunikacije i jačanje naših veza s EU, ali bez priključivanja", rekao je Sveinson u parlamentu.

Portal Index.hr podsjeća da je Island pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani ove godine u aprilu donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ovakav ishod izbora doživljen je kao glasanje Islanđana protiv članstva u EU. Prema anketama, samo 25 odsto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je da prekine pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.

File: Prekid pregovora doživljavam kao lični udarac

Štefan File, evropski komesar za proširenje, novinarima u Briselu je prije nekoliko mjeseci, kada je bilo poznato da će Island donijeti odluku o prekidu pregovora, rekao da mu nije to lako prihvatiti. Doživio je to, kaže, kao lični udarac.

"No, ja sam takođe profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično vjerujem da bi pregovore s Islandom trebalo nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo da završimo taj proces", rekao je File.

Preporučujemo za Vas