Holandija odgovorna za smrt troje Bošnjaka u Srebrenici

Holandski kontingent UN nije smjeo da izruči izbjeglice iz Srebrenice snagama bosanskih Srba
77 pregleda 4 komentar(a)
Srebrenica, Holandija, Foto: Rnw.nl
Srebrenica, Holandija, Foto: Rnw.nl
Ažurirano: 06.09.2013. 11:15h

Vrhovni sud Holandije je presudio je da je ta zemlja odgovorna za smrt trojice Bošnjka u Srebrenici 1995. godine.

Ovom presudom potvrđena je ranija odluka apelacionog suda, koji je pre dvije godine donio identičnu presudu i naredio vladi te zemlje da plati odštetu njihovim porodicama.

U presudi je stajalo da je holandska vlast odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smjeo da ih izruči snagama bosanskih Srba.

Komandant holandskog bataljona je prvobitno pružio utočište izbjeglicama iz Srebrnice u bazi UN kod Potočara, ali im je ubrzo naredio da napuste bazu u trenutku kada su srpske snage ulazile u Srebrenicu.

Hasanu Nuhanoviću je 13. jula 1995, sa ocem i majkom, Ibrom i Nasihom i mlađim bratom Muhamedom te Rizom Mustafićem bilo naredjeno da odu iz baze, čime su "bukvalno otjerani u smrt'", navodi se u odluci suda.

Sudija Vrhovnog suda Floris Bakels je dodao kako bi skidanje svake odgovornosti sa Holandije značilo da sudovi više ne bi imali mogućnosti da ,,sude kada se radi o vojnim intervencijama,što je neprihvatljivo".

Holandski Okružni sud je 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspijeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužioci su uložili žalbu na tu presudu.

Presuda Vrhovnog suda Holandije mogla bi da utiče na buduće mirovne misije UN, jer će države nerado pristajati da učestvuju u stranim vojnim operacijama ukoliko se ustanovi pravilo da će njihovi vojnici odgovarati za eventualne propuste.

Bonus video: