Merkel hvali ekonomiju, Štajnbrik traži socijalnu pravdu

Prema posljednjim anketama, blok Merkelove ima veliku prednost nad Štajnbrikovim socijaldemokratama pa se pretpostavlja će njena koalicija desnog centra ponovo dobiti većinu na izborima
0 komentar(a)
Merkel tv duel, Foto: WDR
Merkel tv duel, Foto: WDR
Ažurirano: 02.09.2013. 09:38h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je večeras, u TV duelu sa svojim protivkandidatom na predstojećim izborima 22. septembra, Perom Štajnbrikom, da Njemačka danas ima više zaposlenih nego ikada prije i usredsrijedila se na svoju politiku u borbi s evropskom dužničkom krizom.

"Njemačka je pokretač rasta, Njemačka je sidro stabilnosti i željela bih da nastavimo tim kursem", kazala je Merkelova u duelu s Štajnbrikom koji je uživo prenosilo nekoliko televizijskih kanala.

Rival Merkelove, kandidatkinje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Per Štajnbrik iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), rekao je da želi da obezbijedi veću "socijalnu pravdu", iznijevši podatke o minimalnim nacionalim ličnim dohodcima.

Prema posljednjim anketama, blok Merkelove ima veliku prednost nad Štajnbrikovim socijaldemokratama i najvjerovatnije će njena koalicija desnog centra ponovo dobiti većinu na izborima, prenio je AP.

U Njemačkoj je TV duel između najboljih kandidata održan četvrti put, a tokom 90 minuta, Merkelova i Štajnbrik odgovarali su na pitanja četvoro novinara. Za razliku od prethodnih duela, pored klasičnih političkih novinara, kao voditelj je bio prisutan i Štefan Rab, poznato lice njemačke industrije zabave.

Kandidati su za odgovor na svako pitanje na raspolaganju imali najviše 90 sekundi, a očekivalo se da će debatu gledati 20 miliona ljudi.

Televizijske debate pred izbore imaju dugu tradiciju u Njemačkoj. Tokom 70-ih i 80-ih bilo je uobičajeno da se sastanu vrhovi svih stranaka, zastupljenih u parlamentu i čak do četiri sata razgovaraju o glavnim pitanjima kampanje.

Ova tradicija je, međutim, prekinuta poslije izbora 1987. i izborne kampanje tokom 90-ih su bile bez diskusija.

Tek na izborima 2002. duelom između kandidata Gerharda Šredera i njegovog izazivača Edmund Štojbera TV duel je ponovo oživljen, ali sa izmjenama i dopunama, u formatu kakav su razvili američki mediji. Za razliku od mnogih drugih država, u Njemačkoj se prvo biraju poslanici na izborima za Bundestag, a tek potom se bira kancelar.

Štojber i Šreder su imali čak dva duela od po 90 minuta, četiri i dvije nedjelje prije izbora. U to vrijeme goruće teme su bile njemačko učešće u ratu u Iraku i katastrofalne poplave u istočnom dijelu zemlje.

Interesovanje je bilo ogromno - kod medija, ali i među biračima. Prenos oba duela je pratilo po 15 miliona gledalaca. Toliku pažnju privlače samo prenosi vrhunskih sportskih događaja.

Tim duelima je 2002. otpočela nova tradicija, nastavljana i na narednim izborima - javni servis i dvije najveće privatne TV stanice prenose duel paralelno i imaju zajedničku ekipu koja realizuje ovaj dio izborne kmpanje.

Mediji, birači i dva najbolja kandidata - svi su brzo zavoljeli ovaj novi amerikanizovani format, pa nije ni čudo da je institucionalizovan. Ipak, ima i kritika. Posljednje izdanje 2009. je kritikovano kao navodno dosadna i beskorisna rasprava između Merkelove i Štajnmajera: ona tada i sada kancelarka, on tada vicekancelar u velikoj koaliciji, govorili su u istom tonu.

Od 2002. tim istraživača sa različitih univerziteta pomno prati televizijske duele i reakcije na njih.

Jedna od kritika na račun duela je da su samo dvije velike partije i njihovi kandidati za kancelara u centru pažnje. Zato je vodeći kandidat FDP, Gido Vestervele, 2002. podnio žalbu Saveznom ustavnom sudu, jer je i on htio da učestvuje u debati.

Sud mu nije dao za pravo, obrazlažući to time da u Njemačkoj pokrivanje stranaka mora zaista da bude uravnoteženo, ali ne u svakom pojedinačnom slučaju.

Ove godine će, ipak, i manje stranke ući u igru. U ponedjeljak, poslije duela Merkelove i Štajnbrika, na televiziji će biti panel diskusija vodećih kandidata FDP, Zelenih i ljevice.

Dakle, u ovoj izbornoj godini će sve stranke zastupljene u Bundestagu imati prilike da se iskažu "u ringu".

Bonus video: