Francuska štampa: Oland uhvaćen u zamku zbog Obame

Francuski mediji se pitaju kako određivanje rata ili mira može da bude odluka samo jednog čovjeka u 21. vijeku i ocjenjuju da je "neodrživ" stav Olanda, koji je "riješen da donese odluku protiv volje velike većine Francuza
1 komentar(a)
Oland i obama, Foto: Liberation
Oland i obama, Foto: Liberation
Ažurirano: 02.09.2013. 07:44h

Francuska štampa danas piše da je predsjednik Francuske Fransoa Oland "uhvaćen u zamku" poslije preokreta svog američkog kolege Baraka Obame koji je najavio sazivanje Kongresa po pitanju vojne intervencije u Siriji, i da Oland ostaje usamljen u svom stavu o tom sukobu.

"Kao i Barak Obama, Fransoa Oland je uhvaćen u vihor nekontrolisanih događaja", piše uvodničar liberalnog dnevnika Figaro, ali i dodaje da je Oland "uhvaćen u zamku na unutrašnjem frontu i veoma izolovan na spoljnem frontu".

Komentator lista Republiken loren (La Republicain lorrain) ocjenjuje da je sa odustajanjem Britanaca i povlačenjem SAD francuski predsjednik sada u "ulozi veličanstvenog rogonje".

Liberasion (Liberation) piše da "Oland ima muke da opravda rat" i pita se da, iako predsjednik prema ustavu ima sva ovlašćenja da vodi rat, da li je danas Oland možda "jedini šef države koji može da upotrebi silu bez glasanja nacionalnih predstavnika, i čak bez i jednog govora?".

Katolički list Kroa (La Croix) piše da se zamka zatvorila oko "zapadnih zvaničnika koji su suviše brzo istupili i najavili želju da kazne Damask koji je navodno upotrebio otrovni gas".

I list "L'Humanite" se pita kako određivanje rata ili mira može da bude odluka samo jednog čovjeka u 21. vijeku i ocjenjuje da je "neodrživ" stav Olanda, koji je "riješen da donese odluku protiv volje velike većine Francuza i da zaobiđe dobijanje odobrenja od nacionalnih predstavnika".

Ekonomski list Eko navodi da izvršna vlast želi da spasi svoj ugled i ne odustaje od svoje namjere i odbija da traži glasanje u parlamentu kao što su uradili njeni saveznici.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland podržava vojnu intervenciju protiv sirijskog režima kao odgovor na navodnu upotrebe hemijskog oružja u napadu vojske na predgrađe Damaska 21. avgusta u kojem je poginulo bar nekoliko stotina ljudi.

Po Ustavu Francuske, potvrda parlamenta nije potrebna za vojnu intervenciju, o kojoj može da odluči predsjednik, ako vojna intervencija francuske vojske ne traje duže od četiri mjeseca.

Francuski parlament treba da to pitanje razmotri u srijedu, ali za sada nije predviđeno glasanje o učešću u vojnoj operaciji.

Keri sa šefovima diplomatija EU o Siriji >>>

Bonus video: