Švedska: Tortura u elitnom internatu

Lani se nekoliko učenika iste škole žalilo da su prisiljeni na oralni seks i jedenje đubriva, a jednom su učeniku spaljene bradavice električnom hvatalicom za muve
824 pregleda 0 komentar(a)
Švedska, internat Lundsbergs, Foto: Beta/AP
Švedska, internat Lundsbergs, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.08.2013. 15:27h

Veliki skandal potresa Švedsku. Elitni internat Lundsbergs zatvoren je nakon što je otkriveno da su učenici mučeni vrelom peglom i prisiljavani na oralni seks.

Devet učenika osumnjičeno je da su dvojicu dječaka, od 14 i 15 godina, mučili vrućim peglama i pritom im nanijeli teške opekotine.

Nakon tog događaja, Švedski školski inspektorat zatvorio je elitnu školu i vrši se istraga zbog sumnji da je još mnogo djece mučeno tokom obreda inicijacije, prenosi sarajevski portal Klix.

Inače, škola Lundsbergs je jedna od najelitnijih i pohađaju je djeca brojnih uglednih ličnosti, a u tu školu išao je i švedski princ Karl Filip.

Međutim, školu ne prati baš tako dobar glas. Prošle godine u maju švedsku je potresao sličan skandal kad je nekoliko učenika ove škole izašlo u javnost s pričom kako su bili prisiljeni na oralni seks i jedenje đubriva, a prijavljen je i slučaj da su jednom učeniku spaljene bradavice električnom hvatalicom za muve.

Posljednje zatvaranje internata moglo bi zaista da bude pogubno za tu elitnu školu, u koju ide 200 djece, od kojih je 60 odsto dječaka.

"Zaista je žalosno što su se desili ovako ozbiljni incidenti, nedugo nakon što su se učenici vratili u školske klupe.

Očito da mjere koje smo ranije preduzimali nisu imale nikakvog efekta", kazala je En-Mari Begler, direktorica švedskog školskog inspektorata.

Kako je istaknuto, moglo bi da se desi da škola bude zatvorena i do šest mjeseci. Učenici koji su osumnjičeni za zlostavljanje izbačeni su iz škole.

Bonus video: