Zaplijenjeno platno na kojem su Putin i Medvedev naslikani u ženskom rublju

U Rusiji, inače, postoji zakon protiv vrijeđanja vlasti, a za njegovo kršenje je propisana kazna od najviše godinu zatvora
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 07:37h

Ruska policija je u jednoj galeriji u Sankt Petersburgu zaplijenila je sliku ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva naslikanih u ženskom donjem rublju, navodeći kako je u suprotnosti sa neimenovanim zakonom.

Policija je, takođe uklonila i sliku poglavara ruske pravoslavne crkve sa torzom prekrivenim tetovažom i još dvije na kojima se podsmjehu izvrgavaju poslanici koji su podržali zakon o zabrani takozvane "gej propagande".

Galerija, pod nazivom "Muzej moći" je smještena u dvije sobe jednog stana u Sankt Peterburgu.

U Rusiji, inače, postoji zakon protiv vrijeđanja vlasti, a za njegovo kršenje je propisana kazna od najviše godinu zatvora.

Na zaplijenjenom platnu, umjetnika Konstantina Altunina, Putin je prikazan u tijesnom slipu, kako češlja Medvedeva, koji na sebi ima ženske gaćice i grudnjak.

Zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga Vitalij Mironov, čije je lice na jednoj od slika u galeriji iskombinovano sa zastavom gej pokreta u bojama duge, je za Rojters izjavio da su slike nepristojne i "izrazito pornografskog karaktera".

Sankt Peterburg, koji će iduće sedmice biti domaćin samita lidera zemalja iz grupe G20, je jedan od prvih ruskih gradova koji je zabranio širenje gej propagande, a sličan zakon su usvojili i poslanici ruskog parlamenta, što je izazvalo negodovanje mnogih u svijetu i pozive da se bojkotuju Zimske olimpijske igre u febraru 2014. u Sočiju.

Vlasnik galerije Aleksandar Donskoj navodi da je policija zatvorila njegovu galeriju i da mu nije dala objašnjenje za uklanjanje nekih slika sa izložbe pod nazivom "Vođe".

Novinarima Rojtersa Donskoj se požalio da čak nije dobio ni potvrdu za oduzeti novac za sitne troškove.

Galerija

Bonus video: