Italija: Ministarku za integracije uporedili sa prostitutkom

Zi Garibaldi se juče pokajao zbog svojih komentara priznavši da su bili „neukusni i uvrjedljivi“
1 komentar(a)
Sesil Kjenge, Foto: Selpuglia.it
Sesil Kjenge, Foto: Selpuglia.it
Ažurirano: 27.08.2013. 14:31h

Jedan italijanski političar uporedio je prvu ministarku crnkinju u toj zemlji, Sesil Kjenge, sa prostitutkom u posljednjem izlivu rasističkih uvreda koji je istakao otpor prema rasnim integracijama u Italiji.

Kristijano Za Garibaldi, desničarski zamjenik gradonačelnika Diano Marine, u regiji Ligurija, na svojoj Fejsbuk stranici je napisao da se Kjenge često kreće u jednom kvartu gdje se okupljaju prostitutke, mahom crnkinje.

Napisao je da je malo vjerovatno da će se sastati sa Kjenge jer ne „izlazi noću u Retilineo di Ćeriale“, navodeći ime date ulice.

Kjenge (48), koja je rođena u Demokratskoj Republici Kongo, a u Italiju se doselila prije 30 godina, navikla je na netoleranciju desničarskih političara u Italiji, naročito kada je u pitanju Roberto Kalderoli, bivši ministar iz redova Sjeverne lige koji ju je u julu uporedio sa orangutanom.

Otkako je na funkciji ministarke za integracije, Kjenge se zalaže da se usvoji zakon kojim bi se garantovalo italijansko državljanstvo djeci imigranata koja su rođena u Italiji, a nedavno je sugerisala da bi se u one stambene jedinice u kojima niko ne živi privremeno mogli useliti beskućnici. To je isprovociralo Zi Garibaldijeve komentare, kao i još oštriju reakciju uglednog italijsnskog vinara Fulvija Bresana koji je na svojoj Fejsbuk stranici prošle nedjelje navodno nazvao Kjenge „prljavim crnim majmunom“, pokrenuvši u vinarskom svijetu pitanje bojkota njegovih vina.

Zi Garibaldi se juče pokajao zbog svojih komentara priznavši da su bili „neukusni i uvrjedljivi“

Zi Garibaldi se juče pokajao zbog svojih komentara priznavši da su bili „neukusni i uvrjedljivi“ uz objašnjenje da ih je napisao jer je bio pod stresom jer mora da plaća visok porez u Italiji.

„Ovo je ko zna koja epizoda u stalnim napadima koji nisu usmjereni samo protiv mene, nego i protiv svakog u ovoj zemlji ko se usuđuje da misli drugačije“, kazala je Kjenge.

Kako se Italija, prvi put u svojoj istoriji, suočava sa imigracijom velikih razmjera, događaju se i epizode dobronamjernosti, kao što je bio slučaj ovog mjeseca kada su kupači na Siciliji formirali ljudski lanac kako bi imigrantima pomogli da sa čamca dođu do kopna jer je more bilo nemirno.

Međutim, rasistički izlivi se dešavaju naročito na fudbalskim stadionima, naročito Lacija i Rome gdje je ovog vikenda bio jedan dio zatvoren zbog rasističkog skandiranja.

Bonus video: