EU nezainteresovana

Vaclav Klaus: Ne hrlite u EU, sredite sebe

"Češka neprestano podržava balkanske države na putu ka EU, ali, kao posmatrač, moram da primjetim, mada nisam srećan zbog toga, da ne postoji ozbiljna debata oko proširenja EU"
1 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2019. 18:27h

Bivši česki lider Vaclav Klaus preporučio je zemljama zapadnog Balkana da ne hrle u EU, već da prije ulaska urede svoj politički, ekonomski i socijalni razvoj.

"Balkanski lideri mogli bi da naprave ogromnu grešku pokušavajući da uđu u EU što prije. To bi bila tragična greška i nikome ne bih savjetovao da je napravi", rekao je Klaus u intervjuu makedonskim medijima Sitel i Večer.

Prema njegovim riječima, u interesu balkanskih država jeste da se razviju politički, ekonomski i socijalno kako bi bili spremni za ulazak u EU pod dobrim uslovima.

"Ali munjevit ulazak u EU je pogrešna ideja... i to vam zaista ne savjetujem", kazao je Klaus, koji boravi u višednevnoj posjeti Makedoniji.

Na pitanje kako vidi budućnost Balkana, Klaus je odgovorio da smatra da EU nije zainteresovana niti sposobna da u ovom trenutku prihvati nove članice.

"Češka neprestano podržava balkanske države na putu ka EU, ali, kao posmatrač, moram da primjetim, mada nisam srećan zbog toga, da ne postoji ozbiljna debata oko proširenja EU", kazao je on.

Klaus je rekao da nije uvjeren čak ni da li će EU u sadašnjem obliku uopšte postojati u budućnosti pošto se Evropa dramatično mijenja nagore.

Bivši predsjednik i premijer Češke ocijenio je da Unija pati od nedostatka demokratije i da građani nemaju mogućnosti da utiču na odluke koje se donose u Briselu.

"Puno odluka i nadležnosti treba da bude vraćeno na evropske države, kojima treba prepustiti da same odlučuju", kazao je on.

Klaus je, takođe, izrazio skepticizam prema opstanku eura kao zajedičke valute, a rukovođstvo EU, uključujući visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton i predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, nazvao je "evropskim birokratama" sa slabim osjećajem za demokratiju.