U Holandiji otvorene prve Stiv Džobs škole

U Stiv Džobs školama svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj iPad i sami će birati šta će i kada učiti
88 pregleda 9 komentar(a)
Stiv Džobs škola, Foto: Totallycoolpix.com
Stiv Džobs škola, Foto: Totallycoolpix.com
Ažurirano: 25.08.2013. 10:21h

U novom obrazovnom eksperimentu, djeca će u holandskim školama sama birati šta i kada žele da uče, a u školu će dolaziti kada žele. Sve će raditi preko tableta.

U Stiv Džobs školama svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj iPad i sami će birati šta će i kada učiti.

Učitelji više neće imati samo ulogu predavača znanja i lekcija, već preuzimaju ulogu "trenera'", koji podržavaju djecu u njihovim individualnim i grupnim projektima.

Kako se aplikacije koriste za osnovna znanja, proces učenja može potpuno da se prilagodi individualnim potrebama, brzini i stilu učenja svakog djeteta.

Prvih sedam takvih osnovnih škola otvoreno je u Holandiji, a ukupno će ih biti 11. Za njihovo pokretanje zadužena je fondacija Obrazovanje za novo doba (O4NT).

Škole su fokusirane na korišćenje iPad tableta u učenju i svim drugim aktivnostima. Tako bi se ploče, rasporedi, ali i roditeljski sastanci preselili na tablete i prateće aplikacije.

Trenutno se u dvije škole nudi obrazovanje preko iPada u svim razredima, dok će se u ostalim širiti kako djeca budu rasla. Mališane u školama čekaju iPad mini tableti u otpornim kućištima. Među aplikacijama koje se nalaze na tabletu je i sCoolSpace, virtualno igralište za svaku školu gdje se djeca mogu družiti u stvarnom vremenu.

Učenici i učitelji imaju svoje avatare, a mogu da komuniciraju porukama ili preko FaceTimea. Roditelji takođe preko posebne aplikacije mogu da prate napredak svoje djece.

Pored toga što mališani uče svojim ritmom, u školu mogu i da dođu kad žele, između 7.30 i 18.30 sati, a potrebno je da su tamo samo između 10.30 i 15 sati.

Uz to, roditeljima je lakše da organizuju i odmore jer je virtuelna škola dostupna stalno i svugdje.

Bonus video: