Čuveni spomenik ofarban uz znak izvinjenja Česima i Slovacima

Spomenik sovjetskim vojnicima je osvanuo ofarban u ružičasto sa velikim izvinjenjem Bugarske za okupaciju
3 komentar(a)
Bugarska spomenik, Foto: Beta/AP
Bugarska spomenik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.08.2013. 13:05h

Na 45. godišnjicu sovjetske okupacije Čehoslovačke, Bugari se izvinili Česima i Slovacima- ofarbali su spomenik palim Sovjetima i napisali izvini na češkom.

Bugarski vojnici su zajedno sa istočnonjemačkim, poljskim i mađarskim vojnicima, na čelu sa trupama Crvene armije, u okviru operacije "Dunav", upali u Čehoslovačku u noći između 20. i 21. avgusta 1968. da tenkovima uguše reformske procese Praškog proleća koje je vrhuška Kremlja označila za kontrarevoluciju i prijetnju cijelom socijalističkom bloku.

Nepoznati Bugari koji su pod okriljem noći uputili izvinjenje Česima i Slovacima, inspiriciju su našli u činu češkog umjetnika Davida Černog iz 1991. godine kada je noću prefarbao u ružičasto sovjetski tenk u kojem su crvenoarmejci oslobođali 1945. godine Prag.

U kasnijim decenijama poslije oslobođenja, kao spomenik na postolju na jednom trgu u centru Praga tenk je služio kao simbol vječnog prijateljstva Sovjetskog Saveza i komunističke Čehoslovačke.

Spomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji koji je jutros osvanuo ofarban u ružičasto sa velikim izvinjenjem Bugarske za okupaciju nije prvi put poslužio za poruku svijetu.

Prošlog leta nepoznati Bugari su vojnicima nacrtali raznobojne kapuljače kao podršku ruskoj kontroverznoj pank grupi Pusi rajot, a 2011. godine su vojnike bojama prerušili u junake američkih stripova dok su sovjetsku zastavu pretvorili u američku, uz poruku "Držimo korak sa vremenom".

Bonus video: