Piloti Rajanera zabirnuti za bezbjednost

Velika većina (93,6 odsto) zahtjeva nezavisnu istragu uticaja uslova svog rada na bezbednost letjenja
2 komentar(a)
Rajaner, Foto: Shutterstock
Rajaner, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2013. 17:21h

Piloti irske aviokompanije "Rajaner" su po internom istraživanju zabrinuti zbog nedostatka transparentnosti u pogledu bezbjednosti leta, otkrio je danas britanski televizijski "Kanal 4" što je odmah osporilo rukovodstvo te kompanije čiji se uspjeh zasniva na jeftinim kartama.

Velika većina pilota "Rajanera" (88,8 odsto) smatra da ta kompanija nema "otvorenu i transparentnu kulturu bezbjednosti", navodi se u istraživanju Udruženja pilota "Rajanera" tokom kojeg je anketiran 1.093 kapetan i kopilot - skoro trećina radne snage.

Velika većina (93,6 odsto) zahtjeva nezavisnu istragu uticaja uslova svog rada na bezbednost letjenja.

Po "Kanalu 4", velika većina pilota ima ugovor od "nula sati leta" što znači da nemaju garantovan minimalan mjesečni broj radnih sati, da su plaćeni su samo kada lete, a ne smiju da rade i za nekog drugog.

Anketa je odgovor na prijetnju "Rajanera" pilotima koji su od vlasti Irske i Evrope peticijom zahtijevali da analiziraju bezbjednost.

"Rajaner" je saopštio da ima "izuzetan rekord bezbjednosti za 29 godina" rada i da udruženje njegovih pilota nije reprezentativno jer njegovi lideri rade i za konkurente kao što su KLM i "Er Lingus".

Studija je zato "lišena nezavisnosti, objektivnosti i pouzdanosti", saopštila je kompanija.

Bonus video: