Merkel: Izrael će uvijek imati podršku Njemačke

Njemačka je godinama bila glavni pristalica Izraela u Evropskoj uniji, a Merkelova je ponovila da nikada neće biti neutralni kad su odnosi tih zemalja u pitanju
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.08.2013. 17:15h

Njemačka neće nikada biti neutralna kad se radi o Izraelu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel za jedan jevrejski list.

"Gnusan zločin koji je Nemačka počinila protiv Jevreja, izdaja civilizovanih vrijednosti, što je bila šoa (holokaust) biće uvijek prisutna i možemo oblikovati budućnost čiji će rezultat biti specijlni odnosi između Njemačke i Izraela i svjesnost o tome," rekla je Merkelova u intervjuu objavljenom u Jevrejskom glasu iz Njemačke.

"To znači da mi nikad nećemo biti neutralni i da Izrael može biti siguran u podršku kada se radi o osiguranju bezbjednosti", dodala je ona, istakavši: "Zato takođe kažem da je podrška Njemačke izraelskoj bezbjednosti dio našeg nacionalnog etosa ,naš raison d etre".

U intervjuu je Merkelova, za koju se vjeruje da će treći put postati kancelar poslije predstojećih izbora, ponovila kritike zbog politike širenja jevrejskih naselja, ali je i osudila anticionizam, prenijeli su izraelski mediji.

Njemačka je godinama bila glavni pristalica Izraela u Evropskoj uniji. U posljednjih nekoliko nedjelja EU i Izrael ne mogu da se sporazumiju oko nove politike tog bloka zemalja o donacijma i nagradama za izraelske kompanije na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Golanskoj visoravni.

EU ne želi da se sporazum o partnerstvu s Izraelom odnosi ni na ta okupirana i anektirana područja.

Bonus video: