Ubistvo iz nehata

Kipar: Bivši ministar odbrane osuđen na 5 godina zatvora

Po odluci suda, Kostas Papakostas (74) je neposredni krivac jer nije preduzeo mjere koje bi spriječile da dođe do eksplozije zaplijenjenog baruta s iranskog broda
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 17:22h

Bivši kiparski ministar odbrane Kostas Papakostas osuđen je danas na pet godina zatvora zbog eksplozije 480 tona zaplijenjenog iranskog baruta, u kojoj je poginulo 13 ljudi.

Eksplozija, koja se dogodila 2011. godine, onesposobila je i glavnu kiparsku termocentralu i dorinijela privrednoj krizi.

Tročlano sudsko vijeće izreklo je danas kaznu Papakostasu (74) od pet godina zatvora pošto je početkom jula proglašen krivim za krivično djelo ubistva iz nehata.

Po odluci suda, bivši ministar je neposredni krivac jer nije preduzeo mjere koje bi spriječile da dođe do eksplozije zaplijenjenog baruta iz Irana.

Barut se pregrijao na suncu, zapalio i, pošto su stigli vatrogasci, eksplodirao u bazi ratne mornarice Kipra, u mjestu Zigi.

Sud je konstatovao da se Papakostas oglušio o upozorenja potčinjenih na opasnost da vrućina može izazvati eksploziju baruta, na svega 150 metara od termocentrale "Vasiliko".

Reakcija članova porodice jedne od žrtava na presudu Papakostasu, ispred suda u Larnaki (foto: beta/ap)

Eksplozija loše uskladištenog baruta, snage procijenjene na 1,5 megatona, oštetila je 730 kuća i privrednih objekata.

Među poginulima su bili i komandant Ratne mornarice, admiral Andreas Joanidis, i šest vatrogasaca.

Barut je zaplijenjen 2009. godine sa broda koji se koristio za šverc iranske vojne opreme Palestincima, preko Sirije.

Galerija

Preporučujemo za Vas