Njemačka raskinula pakt o obavještajnoj saradnji sa SAD

Vladini zvaničnici su insistirali da SAD i Britanija nikada nijesu dobile dozvolu da prekrše stroge njemačke zakone o zaštiti privatnosti
51 pregleda 2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Rojters
Angela Merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.08.2013. 16:29h

Njemačka je danas raskunula pakt o obavještajnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom iz perioda Hladog rata, kao odgovor na tvrdnje koje je nedavno iznio bivši saradnik Centralne obavještajne agencije (CIA) Edvard Snouden da SAD nadziru komunikaciju građana cijelog svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je o tom pitanju sa američkim predsjednikom Barakom Obamom u junu tokom njegove posjete Berlinu, ali opozicione partije su zahtijevale precizne odgovore o razmjerama prikupljanja obavještajnih podataka usmjerenih ka Njemačkoj i njenim građanima, prenio je AFP.

Vladini zvaničnici su insistirali da SAD i Britanija nikada nijesu dobile dozvolu da prekrše stroge njemačke zakone o zaštiti privatnosti, ali su naveli da, na osnovu sporazuma iz 60-ih godina SAD, Britanija i Francuska imaju pravo da traže od njemačkih vlasti da izvode obavještajne operacije u Nemačkoj, sa ciljem da zaštite svoje vojnike koji su stacionirani u toj zemlji.

Raskidanje administrativnog sporazuma, na čemu smo radili tokom proteklih nedjelja, je neophodna i ispravna posljedica nedavne debate o zaštiti privatnosti, naveo je u saopštenju njemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

Vladini zvaničnici su insistirali da SAD i Britanija nikada nijesu dobile dozvolu da prekrše stroge njemačke zakone o zaštiti privatnosti

S druge strane, njemački zvaničnik, koji je zahtijevao da ne bude imenovan, izjavio je da raskidanje pakta neće imati nikakve praktične konsekvence.

On je rekao da je to simbolički potez, jer taj sporazum nije sprovođen od okončanja perioda Hladnog rata i nema uticaja na trenutnu obavještajnu saradnju između Njemačke i njenih saveznika iz NATO.

Neimenovani njemački zvaničnik je rekao da Njemačka trenutno razgovara sa Francuskom oko raskidanja istog pakta postignutog i sa tom zemljom u vrijeme Hladnog rata.

Portparolka Američke ambasade u Berlinu Rut Benet potvdila je da je došlo do raskidanja sporazuma o obavještajnoj saradnji iz perioda Hladnog rata između Njemačke i SAD, ali nije željela da da nikakav komentar.

AFP za sada nije uspio da kontaktira zvaničnike iz Britanske ambasade u Berlinu.

Bonus video: